Аджибадем се изтегля от България

OFFNews 04 октомври 2018 в 20:55 13049 2

Турската "Аджибадем" се изтегля от България две години след стъпването си у нас, съобщи "24 часа". Информацията беше потвърдена и пред OFFNews. 

Групата притежава бившата болница "Токуда" и "Сити Клиник", болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества.

Компанията майка на турската група е инвестиционният холдинг IHH Healthcare Berhad, който има 49 болници в 9 държави по света. 

IHH обаче напоследък се бори с финансови затруднения, като основната причина е сривът на турската лира, сочи доклад на Affin Hwang Capital. В средата на септември акциите на фонда са паднали с 4,35% - до най-ниското си ниво от последните 43 месеца. Нетното състояние пък намаляло с 48% до 54,9 млн. щатски долара.

50% от дълга на дружеството се дължали на “Аджибадем”. За да се справи със затрудненията в Турция, IHH планирал да преобразува дълга си от евро и щатски долари в лири, да ограничи капиталовите си разходи и да продаде несъществени активи.

"Аджибадем" и дъщерното ѝ дружество в Македония - болницата “Аджибадем Систина”, обявиха официално, че са подписали споразумение за придобиването на болница “Токуда” и нейното дъщерно дружество “Токуда груп” и за сливане с лечебните заведения в групата “Сити клиник” през април 2016 г.

След обединението "Аджибадем" се превърна в най-големия частен доставчик на здравни услуги у нас. Стойността на сделката беше 125 млн. евро. Според Търговския регистър първоначално за сделката е ползвано финансиране от унгарската банка ОТП - собственик на Банка ДСК. В края на миналата година кредитът е прехвърлен към холандската ING bank.

В рамките на две години обаче компанията е претърпяла у нас загуби от над 24 млн. лева, като през първата година загубите са в размер на 16 млн. лева. 

Загубите са на фона на почти двойно нарастване на приходите - от 53 млн. лева през 2016 г. до 123 млн. лева през миналата година. 

Посредник по сделката за продажба на бизнеса на "Аджибадем" у нас е “Райфайзен инвестмънт”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

05.10 2018 в 14:11

Тези болници не трябва да имат договори с НЗОК, а който има излишни пари и не му се живее, да ходи да се лекува в тях.

23293

1

Стефан

04.10 2018 в 22:09

Слава богу! А то нормалните и истински лекари избягаха от тия "болници". Понеже в тях никой не се интересува от пациентите. Но пък доят кокошките, и стрижат вълна и от рибките в аквариума.