Агенцията по кадастър издава документи за сделки с имоти, желаещите намалели двойно

OFFNews 27 март 2020 в 13:20 3408 0

Всички служби на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в страната работят и обслужват „на гише“, като са взети необходимите предпазни мерки за служителите и гражданите, съобщи МРРБ. 

Изваждане на скици на поземлени имоти, скици на сгради, схеми на самостоятелни обекти в сгради и удостоверителни документи, които са сред най-търсените услуги, се издават по досегашния ред. 

На заявителите на всички административни услуги и производства може да се изпращат съобщения за отстраняване на недостатъци в проекта за изменение на кадастрална карта и регистър или в придружаващите го документи, като им се дава обичайният за това срок. Ако недостатъците бъдат отстранени, преписката може да продължи. Ако недостатъците не бъдат отстранени, срокът спира да тече, като преписката не се прекратява и не се архивира. 

Ако някоя услуга е необходимо да приключи с писмен отказ, то той се постановява в съответния срок, след което се съобщава на всички заинтересовани страни. Ако обаче заявителят, получил отказ, го оспорва, то срокът за оспорването по съдебен ред спира да тече. Това се предвижда в Закона за извънредното положение. След отмяната на извънредното положение срокът продължава да тече, откъдето е спрял. 

Промени в кадастрална карта и кадастрален регистър, за които в нормативната уредба е предвидена уведомителна процедура на заинтересованите страни, не могат да бъдат изпълнявани по време на извънредното положение. Проекти за изменение на кадастрална карта и кадастрален регистър по заповеди, които не са влезли в сила до 13.03.2020 г., могат да се актуализират само по искане на всички страни в административното производство. В случай, че някоя от страните, засегната от промяната на кадастралната карта и регистър иска нови изменения по проекта, то такива не могат да бъдат правени, тъй като производството продължава да е висящо, защото по време на извънредно положение заповедта за промяна на кадастралната карта и регистър не влиза в сила. 

Продължава обслужването на потребителите и чрез системата за електронно заявяване на услуги КАИС, която е достъпна през интернет страницата на АГКК - https://kais.cadastre.bg/.

Предоставяните от АГКК електронни услуги са същите като тези, които гражданите и бизнесът могат да получат на гише, но са с 30% по-евтини от тези на хартиен носител. Така например издаването на скица на имот или схема на самостоятелен обект на хартия струват 20 лв., а в електронен вариант – 14 лв. 

По данни на Агенцията от въвеждането на извънредното положение до днес броят на заявените услуги е намалял двойно. За сравнение, на 12 март общият брой заявени услуги в страната е бил 2799, от които на гише 1438 и електронно 1361. На 26 март общо заявените услуги са 1096, от които 588 – на гише, и по електронен път – 509.

Средно в София заявяваните на гише услуги преди 13 март тази година достигаха 350 – 400 броя на ден, а след въвеждането на извънредното положение те са намалели на 150 – 200 броя дневно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови