Агресия срещу медици: Жена окървави лицето на фелдшерка, роднини на починала към лекари: "Няма да излезете живи оттук"

Лекарският съюз осъди нападенията и призова за механизъм, който да защити съсловието

OFFNews 23 януари 2019 в 11:30 6188 2

Българският лекарски съюз реагира остро срещу агресия над лекарка от Велико Търново и фелдшерка от Горна Оряховица.

Първо е нападната Наталия Арамянова - фелдшер в Спешна помощ - Горна Оряховица. Майка на бебе я удря с телефона си в лицето, защото фелдшерката "затворила вратата по-рязко". В този момент Арамянова подготвяла документи за превозването на 5-месечния Давид в болницата във Велико Търново.

35-годишната Звезда Илиева и синът ѝ пристигнали с линейка на Спешна помощ - момченцето вдигнало висока температура, имало и по-сериозен проблем. Майката се уплашила, защото дишал трудно и обяснява пред Нова тв, че се е родил недоносен и с порок на сърцето.

Агресията бе предизвика възмущението на колегите ѝ, които излязоха на мълчалив протест пред горнооряховското лечебно заведение.

Акушерката - с повече от 20 години стаж - е решила да напусне системата на здравеопазването. Вече е подала заявлението си за освобождаване от длъжност.

За нападението разказва, че влязла и вратата се хлопнала, защото е с такъв механизъм. Майката започнала да крещи: "Защо ми блъскаш вратата под носа?" и я ударила с мобилния си телефон. Фелдшерката усетила, че от лицето ѝ тече кръв. Не може да се работи при това положение - треперя, с високо кръвно съм, снощи повръщах, обяснява жената решението си да напусне.

Нападателката казва, че е била провокирана. Фелдшерката я попитала защо не е дошла със собствен превоз, а е викала линейка, "два пъти ми тресна вратата". Съжалявам, не съм такъв човек, завършва Звезда.

Часове по-късно агресия е проявена и към лекарка - д-р Сибила Маринова от болницата "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Роднини на пациентка, чието състояние се влошило, отправили смъртни заплахи към лекарите там. Обвинили медиците, че са я "убили" и че ако не я спасят, "няма да излезете живи оттук". Жената починала от бъбречна недостатъчност, а лекарите опазили полицаи.

Тази сутрин Българският лекарски съюз излезе с остра позиция, в която застана твърдо зад медиците. Ето какво се казва в нея:

Български лекарски съюз изразява безпрекословната си подкрепа, както към д-р Сибила Маринова, нейния екип и всички медици, работещи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново, така и към Наталия Армянова - фелдшер в Спешна помощ - Горна Оряховица.

Съсловната организация осъжда всяка форма на физическа и вербална агресия над медицински лица. Случилото се с фелдшер Армянова, с д-р Маринова и нейния екип е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение към представители на лекарското съсловие. Недопустимо е медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен.

Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място, за да може спокойно да изпълняват задълженията си. Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие.

Български лекарския съюз е готов да предприеме всички възможни действия в тази посока и ще направи всичко по силите си, за да се увери, че законовият интрументариум ще сложи край на това грубо и неоправдано отношение към всички медицински лица.

Всеки от нас трябва да осъзнае жертвогoтовността на представителите на медицинското съсловие и да уважава ежедневните грижи, които те полагат за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки задълженията си професионално, дори и в трудните условия на работа, в които са поставени.

БЛС апелира към всички да бъдем по-човечни един към друг и да оценяваме труда на ближния!


Позицията е подписана от д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

1

elbarbudo

23.01 2019 в 12:25

Какви мили хора са братята ромляни, нали? Българите са виновни в случая - тия черни души в бели престилки лекарите.