Активисти: Осъденият за укриване на данъци кмет на Септември пусна нова скандална поръчка

OFFNews 06 юни 2019 в 16:02 2860 0

Марин Рачев

Осъденият за укриване на данъци в особено големи размери кмет на Община Септември Марин Рачев пусна скандална поръчка за изграждане на сондажен кладенец за добив на минерална вода, алармира Инициативен комитет "Да спасим Община Септември".

Обществената поръчка на стойност 200 000 лв. е стартирана без да има издадено разрешение от Басейнова дирекция, каквото е изискването по закон, а освен това има три отказа за издаване на нужния документ, твърдят авторите на сигнала. И допълват, че в обявената процедура няма заложено изискване за опит и ценз на изпълнителя, а съоръжението е сложно. Освен законовите нарушения има реална опасност при нерегламентирано сондиране да бъде пресушено съществуващото находище на минерална вода, дадено за управление на Общината.

Инициативен комитет „Да спасим Община Септември" е подал сигнал до Прокуратурата за процедурата за изграждане на сондажен кладенец за добив на минерална вода. Септември получи правото да управлява минералното находище в с. Варвара от МОСВ въпреки протести на жителите на Община Септември. Преди две години инициативният комитет сигнализира, че има сериозни опасения, че минералната вода се отдава на концесия на базата на непълен и неточен доклад за ресурсите на находището, изготвен от частна фирма.

Марин Рачев бе арестуван преди малко повече от година при първата операция на Специализираната прокуратура срещу корупцията. Задържането му бе в следствие на изпратено от Софийска градска прокуратура постановление през декември 2017 г. към Специализирания наказателен съд. То включваше 14 тома и 5283 страници доказателствен материал с извършени нарушения от кмета на Община Септември.

В края на май Окръжният съд в Пазарджик запорира имущество и сметки на свързани лица и фирми с кмета Марин Рачев, заради иск на КПКОНПИ за над 9 млн. лв. Отделно Специализираната прокуратура му повдигна обвинения за умишлена безстопанственост и престъпления по служба за над 200 000 лв.

По данни на общинската съветничка Петя Цанкова към края на ноември 2018 г. Общината има над 20 млн. лв. задължения и Министерство на финансите е отправили критики за неправилно разходване на средства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови