Аквапарк, чешми с минерална вода и още 18 дка зелена площ в София

OFFNews 17 юли 2018 в 14:36 15200 1

Нов аквапарк, бебешки минерален басейн с дълбочина 20 см и чешми, от които столичани да си наливат вода от извора Баталовата воденица, ще има в предстоящото разширение на парк "Възраждане" в Зона Б5. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Елен Герджиков представиха проекта, който трябва да бъде одобрен на сесията на Столичния общински съвет на 26 юли. Строителството на аквапарка ще започне в началото на следващата година, стойността на новата част на парка е 9,5 млн лв. Пет от тях са собствени средства на "Софийски имоти", собственик на имота, а 4,5 млн. лв. са заем. 

Паркът ще добави към зелените площи на София още над 18,2 дка. Ще се засадят над 420 дървета, 9800 храсти и 5000 цветя. Ще се поставят още 130 пейки, а в тревата ще има 40 шезлонга. Предвидена е и сграда, под която ще има закрит минерален басейн, а в нея - съблекални, администрация, заведение. От терасата ѝ ще тръгват водни пързалки. 

Аквапаркът и СПА зоната ще се простират на над 6,6 дка. 

Обособени са 4 главни подхода и 4 второстепенни подхода към парка. Чрез главните подходи е осигурен бърз транзитен достъп от и към съседно разположените жилищни сгради, съществуващият парк "Възраждане", комплекс „Спортна София“, търговски обекти, училище, детска градина, спирки на градския транспорт, метростанция „Опълченска“ и други, обясни Димитър Шивачев, шеф на "Софийски имоти". 

Предвидени са и 5 площадки за пасивен отдих с различна големина и кътове за отдих в различни части на парка. Тези площадки са разположени в периферията, в близост до второстепенните подходи и встрани от главните и по-натоварени алеи. Най-голямата от тези площадки е оформена около съществуващ летен дъб, който се явява естествен средообразуващ елемент с впечатляващи размери и корона с диаметър близо 25м. 

На места съществуващите дървета са оставени като акценти и са използвани като солитери, а на други са включени в новопроектирани групи и масиви. Формирани са балансирани закрити, открити и полуоткрити паркови пространства.

Аквапаркът

Достъпът на посетителите до него ще се извършва през обслужващата сграда. Върху проектния терен на аквапарка се разполагат 5 открити басейна, като основен акцент е детският басейн с дълбочина 15см и площ 684м². В него е разположено водно-игрово съоръжение с 3 пързалки за спускане и множество игрови атракциони. Освен него има още:

2 водни пързалки тип „ролба“ с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса, предназначени за лица с ръст над 130см. Спускането по тях ще се извършва от стартова площадка на покрива на обслужващата сграда, достъпна от външно стълбище от север.

Предвижда се заведение за бързо хранене с външен бар за сервиране на напитки, както и съответното обзавеждане на водно-развлекателната зона (шезлонги, чадъри, тенти/шатри и др.). 

Развлекателния, детския, бебешкия и основния детски басейн с водно-игровото съоръжение разположено в него, са технически обезпечени с необходимите съоръжения (помпени групи, компенсаторни резервоари и помещения за реагенти), разположени в подземно техническо помещение с площ 300м².

Обслужващата сграда със СПА зона и закрит басейн е ситуирана в западната част на комплекса. Тя е с два надземни и един подземен етаж, а басейнът е вграден в терена, като получава естествена осветеност посредством проектирания английски двор и е с изцяло озеленен покрив. Обектът има следната функционална структура:

На първия етаж проектът предвижда приемна зона с фоайе и рецепция. През турникети за контрол на достъпа се достига до 2 съблекални за по 40 души, обслужващи водно-развлекателната зона, преддверие, тоалетни, кабини за преобличане, душове и реанимационен пункт. За осигуряване на вертикална комуникация между отделните нива на сградата, проектът предвижда стълбищна клетка с асансьор, осигуряващ достъпна среда за хора с увреждания.

На втория етаж ще се намира заведение за бързо хранене със зала за консумация за 32 души, което разполага с достъп до озеленения покрив на басейна чрез външна метална стълба. Към заведението е осигурено помещение за подготовка на храни с бар, а до него се намира кабинет за администрация. Проектът предвижда и тоалетни обслужващи този етаж на сградата.

На покрива на обслужващата сграда са разположени стартова площадка за спускане по водните пързалки, достъпна чрез външно стълбище, както и панорамна тераса за 32 души към заведението за бързо хранене, достъпна от основната вертикална комуникация през нивата на сградата.

В сутерена на сградата е разположена СПА зоната и достъпа до плувния басейн. СПА зоната представлява зона за термални процедури, вкл. зона за масажи. Достъпна е от отделен вход на съблекалните през разпределително фоайе и включва: Солна стая, Парна баня, Техническо помещение, Инфрачервена сауна, Финландска сауна, Шоково ведро, Душове, Зона за релакс с атриум, Кабинет за сух масаж, Кабинет за мокър масаж и Кабинет с тангенторна вана.

Плувният басейн отговаря на изискванията на FINA и е със светли размери на коритото 25.00м/15.40м. Дълбок е 1.80м в дълбоката част и 1.35м в плитката. Разполага с шест коридора. Достъпен е от основната стълбищна клетка през фоайе/съблекални.

Фоайето е с осигурена видимост към водната повърхност и служи за изчакване. Разполага с рецепция със склад за чисто бельо към нея. Симетрично на оста на фоайето са разположени съблекални за мъже/жени за по 40 души, вкл. шкафчета, тоалетни, душове и крачни корита. Сутеренът разполага и със склад за мръсно бельо и аусгус, както и помещения за персонал, всяко от които със санитарен възел. В ъглите на сутерена са разположени технически помещения – за разполагане на ОВК инсталация, абонатна станция и други. В северозападния ъгъл е развито евакуационно стълбище. 

Паркът

При подбора на видовия състав за новопроектираната част от парка е взета под внимание, както съществуващата в проектния терен растителност, така и тази във вече изградените част от парк "Възраждане" и съседните съществуващи алейни и улични насаждения.

Преобладават широколистните видове 346 броя - шестил, сребролистен явор, дъб, платан, каталпа, както и по-интересни в багрово и естетическо отношение - див рожков, ликвидамбър, червенолистна слива, плачещ червенолистен бук.

За формиране на смесени групи и засилване на целогодишния ефект от растителността в проекта се предвиждат и иглолистни видове - 80 броя - ела, секвоя, кедър, туя и лъжекипарис. Храстови групи от вечнозелени широколистни храсти – 5865 броя, листопадни храсти – 4370 броя, живи плетове и лехи със сезонни цветя – 5000 броя, допълват обемно-пространствената композиция на растителността и създават прехода към тревните площи.

Основния тип настилка за главните и второстепенните алеи в парковата част е от бетонов унипаваж в два цвята - светло сив и антрацит, окантени с бетонов бордюр. В контактните зони, където се осъществява връзка между проектния терен и съществуващия парк е предвидено да се използва същата настилка, като тази в реализираната част на парк "Възраждане" - бетонов унипаваж хексагон в жълт цвят. Третостепенните алеи в парка са предвидени като затревени пътеки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови