Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни (обновена)

Той е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, когато времето рязко се е влошило

OFFNews 07 май 2018 в 11:11 27057 6

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни, съобщи във Фейсбук съпругата му Радослава Ненова.

Той е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, когато времето рязко се е влошило. 

За момента спасителна акция е невъзможна, като най-рано утре спасителен екип ще тръгне да го търси, пише още Ненова в профила си в социалната мрежа, цитирана от Дневник. 

„Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него”, допълва тя.

„Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре”, посочва още Радослава. 

Според информация, подадена от унгарския алпинист Давид Клайн, цитирана от местни медии, на 6 май Боян Петров е обявен за издирване. По данни на Клайн Петров е започнал изкачването на 29 април. Видян е с бинокъл от базовия лагер да се придвижва към лагер 3 , който е на височина от около 7400 м. На 5 май трима украински алпинисти и шерпи са достигнали този лагер, където са открили само палатката на Боян Петров, навята от сняг, информира Дневник. Клайн казва, че тази ситуация на неизвестност не трябва да води до крайни заключения - заради възможността българският алпинист да е в някой от по-долните лагери. 

От екипа на българския алпинист в София допускат, че заради влошаване на времето се е наложило да слезе до Лагер 1 или 2, които са добре снабдени с храна и да изчака отминаване на лошото време. 

Външно: Палатката и спалният му чувал са открит на 7350 метра

В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването. 

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава. Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая. 

Алпинистът Боян Петров е разговарял със свой колега по сателитния телефон вчера сутринта, написа Борислав Сандов от „Зелените” във „Фейсбук” профила си. 

Боян Петров е звънял вчера сутринта (09:52 непалско време – около 05:37 българско време) по сателитния телефон на свой колега алпинист. Всички се надяваме, че се е отправил към някой от по-ниските лагери и скоро ще се свърже с някой от нас. Нека се молим всичко да бъде наред! Има да покорява още няколко осемхилядника”, написа Сандов във „Фейсбук”. По-късно обаче той уточни, че телефонът на Боян Петров е в шерпите му и вероятно някой от тях е направил обаждането. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8753

6

Кинджо

11.05 2018 в 08:38

XR4, аз виждам че една дама, която журналистите така и не могат да разберат жена ли му е или не, обявява дарителска сметка в която събира пари за .... нямам представа за какво. Виждам министри да се занимават с някакво посредничесство между Китай и Непал вместо да си гледат работата ( 'щото съм почти сигурен, че не за това им плащаме заплати ), виждам медийна истерия, виждам небрежно и неразумно поведение от страна на самия човек който издирват. Виждам и сайтове, на които можеш да си поръчаш екскурзия с изкачване на този връх ( като този например https://www.adventureconsultants.com). Не казвам че това е лесно хоби , нито че не изиксва разум и добра физическа и психеческа подготовка. Виждам обаче че този човек не ги е проявил, и изведнъж за неговото хоби се очаква цяла държава да събира пари в някакви сметки, а държавния апарат да договаря спасителни операции ..... нещо много объркано виждам всъщност.

13214

5

XR4

10.05 2018 в 22:26

Кинджо, ти четеш ли ги изобщо тия статии?
Първо, Боян е В НЕИЗВЕСТНОСТ-сиреч няма връзка със света.Не занимава никого със себе си.Занимават ни медиите.Спасителите(на първия етап) са други алпинисти, които са тръгнали да помогнат абсолютно доброволно и безплатно(до колкото се разбра не са успели заради лошото време).
Второ, "помощта" от "държавата" се заключава единствено в това да се завърти един телефон до китайското посолство.
Трето, Боян НЕ Е на екскурзия до морените? Ако не си разбрал, катери осемхилядник.При такова изкачване организацията и подготовката са толкова сериозни, че ако разбереш няма да ти се вярва.Това включва изключително солидна сума за застраховка, която е предвидена точно за подобни случаи(т.е. ти персонално нищо не плащаш-нито пряко, нито косвено)-това на втория етап, когато вече става ясно, че са необходими хелита.
Не го бъркай с ония с палатката дето спа три дни на билото на Стара планина.

8753

4

Кинджо

10.05 2018 в 12:44

Хубаво, "шило в торба не стои" защо обаче занимава нас с проблемите си, чак правителствен въпрос стана? На шилото спасителната му операция ще струва повече отколкото е изкарал през живота си .... и утре пак ще тръгне някъде, с цел себедоказване а някой друг ще трябва да търчи да го спасява.

13214

3

XR4

08.05 2018 в 04:56

"...Защо този човек след толкова премеждия които е имал на главата си,
макар и не в първа младост, имащ семейство с 2 деца
. . .отново е тръгнал да предизвиква съдбата !?..."
Шило в торба не стои.Ти искаш ли да умреш опикан дядка/бабка? М? Аз не!
Ако ти е писано днес да ти е последния ден, ще умреш...дали на дивана, под саксията или в Хималаите-все тая.Мърдане няма!

6145

2

kokoten

07.05 2018 в 12:23

....още от времето на д-р Сълова(която не му позволи да се опита да качи Еверест)този тип е арогантен във висша степен,а планината не прощава....безсмислени жертви,безсмислени.....

6109

1

Azarael

07.05 2018 в 12:19

"На два пъти боледува от рак и успява да се излекува !
От 2000 г. има инсулинозависим диабет тип 1.[9">
През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак.
На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пропада в ледникова цепнатина, от която бива изваден от група испански алпинисти.
През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак" !
Защо този човек след толкова премеждия които е имал на главата си,
макар и не в първа младост, имащ семейство с 2 деца
. . .отново е тръгнал да предизвиква съдбата !?