Аналитичната система за COVID-19 заработи

OFFNews 06 април 2020 в 22:37 2558 1

Снимка бТВ

Заработи информационно-аналитичната система за COVID-19, с която ще работи правителството. От нея данни ще получават РЗИ, Националният оперативен щаб, МВР, личните лекари, както и всички, включени в борбата с пандемията, предаде бТВ.

Тя показва в реално време карантинирати граждани в България, в кои болници и области са разпределени болните. 

Данните в регистъра сочат, че най-голям брой с заразени е установен на 26 март. Освен това системата показва колко са хората в добро, задоволително или тежко състояние. 

Цялата информация се събира и анализира, като ще служи за помощ на всички институции, борещи се с COVID-19. 

56 000 са хората, поставени под карантина у нас. Най-много карантинирани има в Софийска област – над 8500 души. Повечето от поставените в изолация са мъже. Това са сачо част от данни в регистъра. 

Другият граждански регистър ще бъде с информация от хората, които ще свалят мобилното приложение ViruSafe. Данните от него ще се изпращат на личните лекари. Данните към мобилното приложение ще дават допълнителна информация към официалната.

Гражданите, които решат да го свалят, ще трябва да отговарят на въпроси за здравословното си състояние. Локацията нямало да се използва за следене, а данните, които събира, са ЕГН, пол и допълнителни хронични заболявания. Разработките са дарени на държавата, като нито една от частните компании няма да имат достъп до данните. Очаква се до дни приложението да е налично в онлайн маркетите.

По думите на Димитър Енчев, член на борда на директорите в софтуерна компания, няма как аналогово да се събира информация и да се препраща на районите полицаи, на РЗИ и др. "Така органите ще могат да видят къде има зараждащи се гнезда", обясни Енчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

1

XR4

06.04 2020 в 22:58

Частни компании за ДВЕ седмици направиха работещ регистър безплатно, а тъпунгерите от 10 години се борят като свиня с тиква с "електронното правителство" с нулев резултат! Калинки, сър!
ПП.Кой искаше "повече държава"?