Ананиев се срещна с протестиращите медицински сестри в Козлодуй, ще помага с мерки за увеличаване на заплатите

OFFNews 04 февруари 2019 в 16:13 1635 0

Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с протестиращите медицински сестри от общинската болница в Козлодуй.

Миналата седмица те обявиха, че няма да подпишат новите си трудови договори заради ниското заложено заплащане - 580 лева, и настояха проблемът да бъде решен. 

Ананиев обясни, че средствата за болниците тази година ще бъдат увеличени с 2,5 млн. лева, като допълнителен ресурс ще получи и болницата в Козлодуй. По думите му отделно от това прогнозата за тази година е увеличаване на приходите на лечебното заведение от НЗОК с 16%. 

„Това свидетелства, че ние предвиждаме подобряване на финансовото състояние и увеличаване възнагражденията на работещите в лечебното заведение, а не закриването му. Отчитаме и ценим мястото и ролята на общинското здравеопазването, в частност и на болницата в Козлодуй", категоричен беше Ананиев.

Той посочи, че след като екипът на МЗ е изготвил механизма за финансово управление и контрол в лечебните заведения, същият е бил предложен и на общинските болници. Към момента в областните болници, където механизмът е приложен, се наблюдава намаляване на просрочените задължения със средно 30%, което означава, че се работи по-ефективно и по-голям процент от приходите остава за повишаване на заплатите, каза министърът.

Ананиев обеща да окаже експертна и методическа помощ на болницата за изготвяне на анализ, за да бъдат оптимизирани разходите и спестените пари да се използват за увеличаване на заплатите на персонала. 

Управителят на лечебното заведение д-р Олга Николова посочи, че очакванията ѝ са ако мерките, начертани на срещата проработят, възнагражденията на професионалистите по здравни грижи да бъдат увеличени до края на настоящата година.

Постигнато е и съгласие да се инициира среща между Министерството на здравеопазването, Министерството на енергетиката, АЕЦ – Козлодуй, Община Козлодуй и управителя на болницата за търсене на вариант за допълнително финансиране на лечебното заведение, с оглед спецификата на региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови