Ангел Кунчев: 1 болен от морбили, срещнал 100 неимунизирани, разболява 95 от тях

OFFNews 27 февруари 2019 в 16:57 4278 2

1 болен от морбили, срещнал 100 неимунизирани срещу заболяването лица, разболява 95 от тях. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

В момента у нас има 51 случая на морбили, като са засегнати четири области. Най-много са болните в област Благоевград - 40. В столицата има 7 случая на морбили, в София - област са 3, един е болен в област Варна. 

Случаят във Варна обаче е "издънка" на Благоевград, защото жената е имала контакт с болен от морбили по време на ски почивка, уточни Кунчев.

Най-уязвими са неваксинираните деца до 13-месечна възраст и най-вече тези между 6 и 13 месеца, при които намалява предаваната от майката на плода защита, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Не приемам спекулацията, че ваксините често пъти дават нежелани реакции. Точно обратното – най-малък е броят на съобщените нежелани реакции именно при ваксините. Освен това страната ни е изключително либерална по отношение съобщаването на нежелани реакции. Има работещ механизъм за съобщаването – на страницата на ИАЛ всеки гражданин и всяко медицинско лице могат да докладват при съмнение за нежелана реакция към лекарствен продукт. Показателно е, че при 2 млн. и 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции, болшинството от които са т. нар. преходни реакции – повишаване на телесната температура, подуване или зачервяване около мястото на поставяне на ваксината", посочи Кунчев.

По думите му от тези 108 само 15 са свързани с ваксини срещу морбили, като всички те са за преходни реакции, които по никакъв начин не са животозастрашаващи.

Миналата година в страната районните здравни инфекции са направили 16 хил. проверки за изпълнението на имунизационния календар и са съставили 112 акта на родители, които не са ваксинирали децата си, допълни държавният здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

OFFRed

28.02 2019 в 10:51

Гетата и антиваксърите.... Българина се учи само като го удрят по джоба! Огромни трябва да са глобите за неваксинирано дете.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

27.02 2019 в 17:41

И що тъй за доклада на СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ нашичките медии, че и главният държавен здравен инспектор мълчат като риби.. Че епидемията от морбили е предизвикана от УКРАЙНА.. Която от 2014-та година НЕ Е ВНАСЯЛА ВАКСИНА.. И няма производство на такава.. И че последната имунизация там е от 2014-та година и е обхванала с остатъчната ваксина 45% от населението.. А след това е достигала до 5-10% имунизирани..
 
X

Да помогнем на украинските деца!