Ангелкова: Ще пускаме туристи от страни със сходна епидемична обстановка

OFFNews 15 май 2020 в 18:07 2536 0

Министерството на туризма обсъжда възможността за поетапно отваряне на границите ни за туристи от държави, които имат сходна на нашата епидемична обстановка.

Това обяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе в града за среща с представители на туристическия бранш, местната власт и други институции.

По разпореждане на премиера Борисов след указанията от Европейската комисия (ЕК) от 13 май за поетапно стартиране на сектора и възобновяване на пътуванията в ЕС, всички колеги ресорни министри започнахме незабавна работа. За да се случи това, е важно каква е епидемичната обстановка в съответната държава, заяви Ангелкова. По думите ѝ на първо място безспорно стоят животът и здравето на хората и стриктното спазване на здравните мерки.

Преди ден стана ясно, че ЕК не подкрепя поставянето на пътуващите между държави от ЕС под карантина, както и предложението за въвеждането на здравни сертификати. По-рано Ройтерс публикува неофициална позиция, че Брюксел е категорично "за" пълното възстановяване на свободното придвижване на хора в рамките на общността на фона на наблюденията в редица държави, че силата на коронавирусната пандемия отслабва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови