Апаратът на Кремъл е започнал подготовка за президентски избори с участието на Владимир Путин

OFFNews 13 януари 2023 в 12:02 3177 4

Снимка Единна Русия

Владимир Путин

Въпреки, че Владимир Путин все още не е обявил дали ще се кандидатира за президент на изборите през 2024 година, вътрешнополитическият блок на Кремъл вече е започнал подготовката за президентските избори през 2024 година с нагласата, че изборите ще се проведат по график и с участието на действащият държавен глава, съобщи руският „Комерсант“, позоваващ се на източници близки до президентската администрация.

Според източниците на изданието, наскоро представители на администрацията са провели съответни консултации с експертната общност. Засега изследването има предварителен характер: все още няма ясни контури на идеологическия компонент, въпреки че се предполага, че той ще се основава на темата за единството. Официалните лица в Кремъл също възнамеряват да наблюдават отблизо регионалните избори през 2023 г., за да вземат предвид опита от тях в бъдещите федерални избори.

Следващите президентски избори трябва да се проведат на 17 март 2024 г., а предизборната кампания ще започне след официалното им насрочване от Съвета на федерацията през декември 2023 г., тоест след по-малко от година. Предишните президентски избори през 2018 г. бяха насрочени за 17 декември 2017 г., а Владимир Путин обяви участието си в тях на 6 декември.

Според източници на "Комерсант" представители на вътрешнополитическия блок на администрацията на президента разработватразлични сценарии за вота и изхождат от факта, че кампанията ще протече по план през 2024 г. и в нея ще участва Путин. Именно в такава рамка е протекло и обсъждането на изборите.

Последните регионални избори преди президентската кампания са насрочени за септември 2023 г. и, както отбелязва събеседникът на "Комерсант", те ще засегнат доста голям брой територии. Това означава, че те могат да тестват както технологични, така и съществени идеи, които биха могли да бъдат приложени през 2024 г. През тази година най-малко 20 региона трябва да проведат преки избори за губернатори, а 16 - избори за законодателни събрания.

Един от източниците, участващи в подготовката регионалните избори, обръща внимание на факта, че изборите всъщност ще имат всички условия, с които Кремъл ще трябва да се сблъска на президентските избори: „Има огромен брой задачи за тази година. Изборите ще се проведат в условията на специална военна операция, санкции, ескалация в международните отношения. Още през година вече ще можете да се видят идеите на опонентите. Така че това е наистина добра година за тестване на едни или други решения.“ Важно е да се изпробва работата в новото пространство на социалните мрежи, тъй като тяхната област и съдържание, достъпни за повечето граждани, претърпяха силна промяна, отбелязва източникът.

"Всъщност у нас се появи алтертативното пространство на социалните мрежи“, отбелязва събеседникът на Комерсант. - Освен това в обществото се формира нова прослойка: хора, които преминали през СВО, и техните семейства - тези, които са били пряко засегнати от тези събития. Не по-малко важна според него ще бъде и работата върху „нов план за развитие“, който ще трябва да бъде представен като част от кампанията. Така че регионите ще трябва да изберат нови цели и задачи: това се отнася особено за онези територии, чиято икономика и ежедневие са свързани със западните страни, обяснява източникът.

Друг събеседник на Комерсант, говорейки за значението на 2023 г. за президентските избори, споменава конкретно новите територии, които Русия смята за свои:

„Тази година за първи път ще трябва да работим с електората на новите четири региона, които ще участват и в президентските избори. Приетите конституции (в ДНР и ЛНР . – „Комерсант” ) предвиждат непреки избори на ръководители, което означава, че там особено остър ещ бъде въпросът за легитимността.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

4

Човека

13.01 2023 в 23:46

Нека да позная - ще са той и трима статиста. Тя опозицията е или отровена или в затвора.

2550

3

alfakentavur

13.01 2023 в 21:27

Апаратът на СССРайха е започнал подготовка за президентски избори с фюрера Путлер.

2073

2

Johnny B Goode

13.01 2023 в 13:04

Объркали са се нещо, Путлер отдавна ще е от другата страна на тревата през 2024.

345

1

Джендо Джедев

13.01 2023 в 12:02

Тия защо изобщо се занимават да правят избори? :D