Аптекари протестират с жълти жилетки заради новата система срещу фалшиви лекарства

OFFNews 05 февруари 2019 в 18:13 2726 0

Аптекари протестират с жълти жилетки срещу задължението да внедрят нов софтуер за борба срещу фалшивите лекарства.

Системата трябва да бъде внедрена до 9 февруари. За въвеждането ѝ обаче не са осигурени средства, а 80% не са готови да се включат в новата система. 

От здравното министерство обявиха, че ще има 6-месечен гратисен период, в рамките на който няма да бъдат налагани санкции, ако системата не е въведена. 

"На територията на страната функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с Националната здравноосигурителна каса, т.е. работят с компютри и специализиран софтуер. Тези търговци на дребно е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. При тях не се изисква никакъв друг допълнителен ресурс", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

"За да работят останалите 1200 аптеки, най-малкото за да следят складовите си наличности, те също боравят с интернет и компютри, т.е. също трябва да си закупят единствено четец. Вярвам, че са единични случаите, при които аптека функционира без интернет и компютър. Ако има такива, при тях цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лв., еднократно. Мисля че това в никакъв случай не е непосилна цена, а още повече, за този регламент магистър-фармацевтите са уведомени от 2016 г.", допълни Ананиев.

Той беше категоричен, че България трябва да спазва европейското законодателство и по никакъв начин не бива да бъде допускано българските граждани да бъдат лекувани с лекарства несертифицирани в Европейския съюз.

Фармацевтите обаче настояват да се срещна с представители на здравното министерство, като в противен случай обещават да затворят аптеките за ден - на 20 февруари. 

Те подчертаха, че едновременно със системата за верификация те трябва да въведат още националната система за реекспорт на лекарства и промените в националната система на НАП, като тези промени идват едновременно, но и несинхронизирано. 

Те са категорични, че не са против системата за верификация, но настояват държавата да плати за въвеждането ѝ, защото по думите им в противен случай това ще доведе до фалити на малки и средни аптеки. 

"Към днешна дата цари пълен законодателен и управленски хаос, който по всякакъв начин стимулира монополите в здравеопазването, урежда интересите на големите международни концерни-производители на лекарства в ущърб на българските аптеки и българските пациенти. Ние сме против недомисленото въвеждане на четири нови мерки, без правителството и пряко финансово заинтересуваните от тях организации да покрият разходите за тях и да се допитат до нас, като експерти, как е най-ефективният начин за въвеждането им", обявиха от Националната аптечна камара.

"Аптеките в България дават грижа на изстрадалите в годините на прехода български пациенти. В аптеките в България работят фармацевти, завършили образованието си с парите на българския данъкоплатец. Аптеките в България плащат данъци и осигуровки на българския бюджет, на българската здравноосигурителна система, на българската пенсионна система. Именно фармацевтите в българските аптеки са постоянно да нашите баби и дядовци, до нашите родители, до нашите деца, заедно с всички останали специалисти от системата на здравеопазването. Защо искате да убиете българската фармация? Няма да успеете!", посочиха още те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови