Арестуваха служителка на „Агромах“, опитала да изнесе 1 млн. евро в сак

OFFNews 11 март 2016 в 17:24 19096 9

Арестуваха служителка на „Агромах“, която опитала да изнесе 1 млн. евро в сак

При акция на спецпрокуратурата и ГДБОП беше задържана служителка на дружеството "Агромах", която опитала да изнесе в сак 1 млн. евро. 

Арестът е станал в рамките на разследване на работата на дружества, които се занимават с големи инфраструктурни обекти, след спечелени крупни обществени поръчки.  

На 9 и 10 март 2016 г. под ръководството на Специализираната прокуратура, разследващи от ГДБОП, подпомагани от служители на НАП извършиха претърсвания и изземвания на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София. Разследва се дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД, двете с основен предмет на дейност строителство. Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти, съобщиха от спецпрокуратурата.

Дружествата от групата на „Агромах“ ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества буфери - „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи. По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.

При претърсванията и изземванията в гр. Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на гр. Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро.

Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи.

Акцията беше проведена часове, след като Борис Марков - временен председател на СДС през 2012 година, алармира преди дни за системно източване на средства по големи инфраструктурни проекти. Пред OFFNews той каза, че внесъл сигнала в прокуратурата. Марков твърди още, че в схемата е участвал лично шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Преди дни в профила си във Фейсбук той обяви, че разполага с документи, които доказват връзката на Лазаров със схемата.

"Агенция "Пътна инфраструктура", Агромах ЕООД, чрез дружеството си Агромах Холидей, "Инфраструктурна компания" АД и "Индустриални инвестиции" АД участват в обща финансова схема за ощетяване на Фонда за гарантиране на влоговете с милиони, след фалита на КТБ. Твърдя също, че цялата финансова схема за обедняването на КТБ (н) и увреждането на нейните кредитори, както и на държавата в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете е осъществена под контрола на инж. Лазар Лазаров, Председател на Управителния съвет" на АПИ", написа на 9 март Марков в профила си в социалната мрежа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!