Арх. Здравков: Депутати ме питат къде ще бъдат запазените им места за паркиране

В района на пл. "Св. Неделя" има 20 вида настилки, това ще се промени, обеща главният архитект на София

OFFNews 20 юли 2018 в 09:42 17563 2

Депутати питали главния архитект на София Здравко Здравков къде ще са им местата за паркиране след ремонта край храм "Св. Александър Невски". 

Това разказа арх. Здравков на среща с граждани в австрийския павилион FLUKA на площад "Св. Неделя" снощи. Време е да спре мисленето на част от хората у нас, че трябва да има запазени места за тях, коментира той. 

Преобразяването на зоната около патриаршеския храм се прави на два етапа. Първият вече започна и обхваща градините "Кристал" и "Св. Климент Охридски", част от ул. "Московска", както и бул. "Васил Левски" между паметника "Левски" и Софийския университет. За следващата година остава ремонт на пространството около "Св. Александър Невски", както и бул. "Цар Освободител" и площада пред Народното събрание. Отсечката от ул. "Оборище" между ул. "Г.С. Раковски" и катедралата трябва да стане пешеходна, а броят на местата за паркиране се намалява. 

Претенции за това как ще стигат до магазините си с коли имали и собствениците им по ул. "Съборна". Никой не им е обещавал, че ще могат да спират с автомобилите си отпред, отсече арх. Здравков. По плана за реконструкция на пл. "Св. Неделя" "Съборна" става изцяло пешеходна зона и ще свърза площада с Градската градина. Витошка пък ще остане без коли до "Стамболийски". В района на "Св. Неделя" има около 20 вида настилки, това трябва да се промени, каза още главния архитект. 

Сред предстоящите промени в София Здравков посочи важните наредби за реда и рекламата, реконструкцията на пространството около Централна гара и изграждането на асансьор при стръмните стълби до Младежкия театър - реконструкция на връзката между бул. "Дондуков" с ул. "Московска" при "Будапеща" и "Малко Търново". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови