Архимандрит Никанор пред OFFNews: Информацията за продажбата на манастира е лъжлива и неграмотна

OFFNews 03 май 2019 в 16:19 5842 0

Информацията за включване на манастира в търг с тайно наддаване е лъжлива и неграмотна. Продажба на манастира нито е възможна по закон, нито на практика това се случва – коментира за OFFNews Негово Преосвещенство Архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир (известен още като Гигински манастир).

Законът за вероизповеданията е категоричен:

Чл. 22. (1) (Предишен текст на чл. 22 - ДВ, бр. 108 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Разпореждането с имуществата на вероизповеданията се урежда в техните устави. (2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) Принудително изпълнение не може да се насочва върху: 1. храмове и манастири на Българската православна църква - Българска патриаршия, и нейните местни поделения; 2. (доп. - ДВ, бр. 29 от 2019 г.) молитвени домове и манастири на регистрираните вероизповедания; 3. вещи, свързани с богослужебната дейност, ритуали и обреди на Българската православна църква - Българска патриаршия, на регистрираните вероизповедания и техните местни поделения.

Още през 2015 г. срещу нас е издаден изпълнителен лист, но той не е реализиран, тъй като няма обективни и морални основания. От един ограбен манастир какво може да се взима? – риторично пита Негово Преосвещенство.

Никой не е правил опити да реализира взимане. Нито съдия-изпълнител се е свързвал с нас, нито е правен опис на манастира, нито са се опитвали да ни вземат собственост, за да изпълнят това наше задължение, категоричен е игуменът.

Още в самото начало, когато разбрахме, че се опитват да ни ограбят, още преди фирмата да изпадне във фалит, уведомихме всички възможни институции, но никой не предприе нищо. Сега сме в Параграф 22 – изправени сме в ситуация, в която без вина сме виновни. В това положение са и много други, затова няма как да се намери индивидуално решение. Ситуацията не ни безпокои, но е важно да се изчисти името на манастира. Като възможно решение ни предложиха частично погасяване на кредита от дарители. 

Радостното в случая е реакцията на обществото. Радостно е, че то се интересува, реагира и повдига много въпроси, но хората бяха излъгани да реагират на нещо, което реално не се случва. Не ми е приятно да го казвам, но явно участваме в предизборен клип, споделя духовникът.

Нека да бъдем много внимателни в днешния информационен поток, да четем новините с разсъждение и да не се оставяме да ни подвеждат. Христос е казал „Аз съм истината!“, нека да се държим в истината, апелира Архимандрит Никанор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови