Артекс: Някои държавни институции работят против интересите на икономиката и гражданите

OFFNews 15 август 2019 в 17:55 2847 2

Снимка БГНЕС

Решението на ДНСК да внесе касационна жалба до Върховния административен съд по казуса „Златен век“ е нагледен пример как някои държавни институции работят против интересите на икономиката и гражданите на България.

Така от "Артекс" коментираха жалбата на ДНСК по повод решението на Софийския административен съд да отмени като незаконосъобразна заповед на началника на ДНСК, с която е наредено спиране заради нарушения на строежа на сградата „Златен век“.

"На 30 юли 2019 година Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда „Златен Век“ и отмени Заповедта за спирането на строежа, която ДНСК бе издала. Правното становище на двамата доайени на административното право у нас – проф. Дончо Хрусанов, проф. Димитър Костов, както и правните становища на светилата в гражданско-правните науки - проф. Иван Русчев, проф. Огнян Герджиков, проф. Иван Тодоров и Явор Зартов недвусмислено подкрепят това законно решение. Въпреки това, днес от Дирекцията за национален строителен контрол са внесли възражение срещу Решението на съда.

„АРТЕКС“ продължава да подкрепя усилията на правителството да се спазва законността и очакваше горепосоченото решение на съда да е един добър пример за тези усилия. В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очаквахме ДНСК да се съобрази с решението на съда и да не обжалва едно толкова явно и недвусмислено от правна гледна точка решение. Премиерът Борисов също неведнъж е изразявал вярата си в правораздавателните органи, а наскоро декларира и подкрепата си за строителите в България:  „Защото сме убедени, че само частният бизнес, инициативата, всички тези хора, от техният труд и конкуренция, може държавата да върви напред“ – заяви премиерът Борисов на 2 август 2019. Бизнес проектът „Златен Век“ се равнява на 0,2% от брутния продукт на страната ни и има своя малък, но важен принос за запазването на добрите показатели на нашата икономика", се казва в изявлението на "Артекс".

"Действията на ДНСК са един нагледен пример как някои държавни институции работят против интересите на икономиката и гражданите на България, и с това ще създадат допълнителни загуби не само за АРТЕКС но и за множество взаимосвързани фирми. Мащабният и иновативен за страната ни проект осигурява работните места на над 2000 служители и граждани на Република България. Техните работни места и заплати са пряко и косвено свързани със строителството на сградата „Златен Век“", допълват оттам.

От компанията изразяват вярата си във върховенството на закона и подчертават, че всички документи и разрешителни, касаещи строежа на сграда „Златен век“, са изрядни и валидни.

"Като едни от най-големите строителни компании в страната искаме да заявим, че и „Артекс“ разчита на безпристрастността и върховенството на закона и очакваме ВАС окончателно да потвърди законността на сграда „Златен Век“, което ще бъде един пример за законността и стабилността, която да насърчи родните и чуждестранните инвестиции в България", се казва още в изявлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2426

2

tania7777

15.08 2019 в 20:06

Няма да го съборат!! Ще вземат апартаменти на половин цена още от силните на деня!