Артекс ще обжалва спирането на строежа на Златен век

OFFNews 09 април 2019 в 12:14 2037 2

"Артекс" ще обжалва решението за спиране на строежа на небостъргача "Златен век", съобщи пред БНР управителят на фирмата арх. Пламен Мирянов-младши.

„Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е – когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България“, посочи Мирянов.

„Оказа се, че улицата, протестите диктуват решенията, които взема Министерският съвет и министър-председателят. Това е единственият начин да си обясня факта, че и ние не бяхме поканени на срещата вчера. Втори ден чакам отговор от тях“, коментира той. 

Според него е имал натиск от страна на кабинета върху ДНСК за спирането на строежа. 

Вчера стана ясно, че ДНСК ще връчи официално другия понеделник протокол за спиране на строителството на "Златен век". Основна причина за спирането е заради това, че фирмата не е подновила до ноември миналата година разрешителното си за строеж, обясни регионалният министър Петя Аврамова. 

До ноември 2018-та година е бил гратисният период, в който фирма „Артекс“ е можела да внесе такова искане за презаверка на разрешението за строеж. Видно е от всички документи, които и арх. Здравков притежава, и ДНСК. Такова искане липсва“, подчерта тя.

От "Артекс" обаче са категорични, че издаденото на сградата строително разрешително е валидно и изтича през 2020 г.

Мирянов изпрати и отворено писмо до Борисов с искане за среща във връзка със строителството на небостъргача. 

Пред БНР представител на строителния надзор - Ива Милова, твърди, че няма как в днешно време една такава сграда от такова естество, с такива размери и инвестиции да бъде незаконна. Според нея в последните 2 години, откакто е започнал строежът на "Златен век", това е един от най-проверяваните строителни обекти в София.

"Когато "Артекс" внесе молбата за презаверка на разрешението за строеж, в този момент в Народното събрание вече беше внесен проектозакон за изменение. В тази поправка тези изменения са неблагоприятни както за "Артекс", така може би за всички разрешителни режими в София, тъй като се въвежда рестрикция в броя на презаверките. В тази поправка попадат всички заварени случаи. Ние не сме с ретроактивно действие", обяснява Мирянов.

Поправките в Закона за устройство на територията нямат обратно действие, освен ако не е упоменато изрично в преходните и заключителни разпоредби, посочва архитект Борислав Игнатов - председател на Камарата на архитектите в България.

Според него трябва да се разгледа и възможността, която е абсолютно реална, че това е заварен случай, който в момента действа, т.е. не е старо разрешение, което изведнъж се подновява. При този проект прави впечатление, че на няколко места във времето назад сроковете се хващат за 1-2 дни, обясни той.

По думите му в момента по българското законодателство не е ясно кой носи отговорност за нанесени щети, когато са издадени неправомерни актове и има нарушения.

Арх. Игнатов подчерта, че нарушенията, констатирани от ДНСК при небостъргача, са технологични: „Тези неща се отстраняват за няколко дни и са обща практика в строителството и проектирането. Те не са нещо фатално. Сега цялата сграда се обявява за незаконна“.

„Такъв тип казуси произтичат от неуредиците в законодателството“, смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови