Асандж: Google работят за американските служби

Offnews 20 септември 2014 в 19:10 3152 9

Джулиан Асандж

Компанията Google от години работи в тясно сътрудничество с американските специални служби. Това каза в интервю за руската телевизия RT основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж. Твърденията му се базират на документите, изнесени от Едуард Сноудън.

Според тях Google и правителството на САЩ отдавна си сътрудничат на различни нива.

Според Асандж един от бившите помощници на Хилъри Клинтън Джаред Коен сега е ръководител на проекта Google Ideas. По този начин, правителството получава преки контакти и начини за влияние върху популярната търсачка. Това сътрудничество продължава повече от 10 години.

"В материалите на Едуард Сноудън се съобщава, че вътрешната мрежа на Google се контролира от Агенцията за национална сигурност (АНС) и американските служби, свързани със сектора на отбраната. И това е започнало преди много време. От 2002 г. насам, Google е сключвал официални договори със САЩ на АНС. Агенцията прехваща информация в рамките на мрежата, както и външната комуникация с компанията. В резултат на това ние имаме комбинация от доброволното сътрудничество на нивото на официален договор и социално взаимодействие на ниво ръководители на Google", обяснява Асандж. 

Разкритията са описани в новата му книга "Когато Гугъл срещна Уикилийкс". 

Асандж разкрива още, че истинската цел на шпионажа е да се придобива информация за крайния клиент - предимно частни компании и бизнес корпорации.

"Google събира всякаква информация, която е елемент на бизнес модела: събиране на данни за хора и тяхното поведение. Това е необходимо заради рекламата и целевата група, на която тя трябва да бъде предложена. Така се създават специални профили, които впоследствие могат да бъдат прехванати от службите", пояснява Асандж. 

По този начин разузнавателните служби и държавата са последната брънка в тази верига и всичко отива много по-далеч, казва още той. 

От юни 2012 г. Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, където му беше предоставено политическо убежище. Посолство на Еквадор, е му предложи политическо убежище. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!