Асоциацията за здравословно хранене ще съди държавата заради доставките на мляко по училищата

Мартин Георгиев 12 октомври 2018 в 17:21 5721 0

Министерство на земеделието, храните и горите

Асоциацията за здравословно хранене ще съди държавата заради Наредбата за прилагане на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, заяви зам.-председателят на организацията Иван Дойчев пред OFFNews.

Твърдо и категорично заявявам, че наредбата е чист лобизъм, който облагодетелства няколко производители, каза той.

Иван Дойчев посочи, че целта на програмата е децата да изградят навик за здравословно хранене, като консумират млечни продукти и плодове в училище. "Целта обаче се измести. Държавата така направи, че тази програма да облагодетества определи фирми", заяви той.

Дойчев е на мнение, че аргументът на министъра на земеделието Румен Порожанов да промени наредбата е добавената стойност да остане при производителя.

Друга причина за промените е да се даде възможност производителят да извършва директна доставка на учебното заведение. По този начин се избягва рискът млечните продукти да минават през търговеца.

Това на практика не се случи, тъй като производителите отново използват логистиката на търговците, посочи Дойчев:

"Фирма от Хасково ще доставя мляко в Ямбол, а оттам вече в Сливен - на 32 км. от най-отдалеченото учебно заведение. Това ли беше идеята?"

Според него целта на държавата е да затрие малкия и среден бизнес, който си е изкарвал прехраната от работата по двете схеми - "Училищен плод" и "Училищно мляко", и да ги остави в ръцете на няколко олигарси.

На въпроса дали качеството на млечните продукти за учебните заведения ще се влоши, той отговори:

"След като успяха да сътворят тази наредба и по този начин, след хиляди жалби, без да се съобразят с това, че става въпрос за деца, склонен съм да вярвам на всичко".

"Млечни продукти Тракия", които печелят 922 учебни заведения, трябва да доставят грубо 200 хил. бройки мляко на ден. Това е огромно производство. Времето ще покаже какво ще бъде качеството, посочи Дойчев.

В четвъртък OFFNews разкри в разследване, че не винаги е спазена процедурата при избор на доставчик на млечни продукти за училища и градини.

Днес фирма "Полидей", която произвежда мляко "Домлян", потвърди, че ДФЗ е избрала някои от доставчиците по неясни критерии.

След измененията в Наредбата за прилагане на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ 3 млекопреработвателни дружества си разделиха 52% от учебните заведения в България, на които да доставят.

"Млечни продукти Тракия" на Владислав Михайлов увеличава доставките си в сравнение с предходната година с 378% - от 125 учебни заведения на 922.

"Зоров 91" на Димитър Зоров ще снабдява с мляко 385 обекта, което е с 494% повече.

Първенец е мандрата "ЧЕХ", която отбелязва 9660% ръст в броя на училищата и детските градини, които ще зарежда с млечни продукти - от 5 на 483.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови