Атанас Русев запуши още една дупка на Палакарийския воден канал

Ирина Евгениева 30 януари 2020 в 10:59 5341 0

Инж. Атанас Русев е открил вчера още една пробойната в Каптаж 7 на Палакарийския воден канал, от която се е губело много вода.

Това стана ясно от негов пост на страницата "Вода за Перник" във Фейсбук. Той добави, че дупката е оправена, защото при покачване на нивото на водата в канала е щяло да се загуби много повече вода.

Русев заяви, че вчера е бил денят, в който котата на яз. Студена е останал на едно и също ниво от предишния ден.

По негови изчисления в момента в яз. "Студена" се вливат над 480 л/с, а към Перник се подават 250-300 л/с.

Русев съобщи още, че отворил губилище в коритото на р. Струма, което се намира на границата между пясъчниците и варовиците. Според него това било наложително, защото "водата беше силно придошла и беше наложително водата да не преминава големите губилища, водещи директно към извора/пещерата Врелото и да се разпределя между другите, със загуби на вода в превръщането им на лед, баражиране и т.н."

Действията по оптимизирането на притоците към яз. Студена продължаваме всеки ден, уверява Русев.

Той смята, че в планината има достатъчно вода, а температурите в следващите дни ще са високи, което ще доведе до снеготопене, както и се очакват валежи.

Природата е с нас и ние, за разлика от много други, вярваме и разчитаме на нея, защото единствено нейната сила и ресурс, са безкрайни, добави той. 

Русев публикува и видео от пробития Палакарийски канал:

А също така и огледа си на губилището на Струма:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови