Атлантическият съвет иска от НАТО ракети 'Пейтриът' край Бургас

OFFNews 19 юни 2018 в 14:17 6610 4

НАТО да разположи в района на Бургас дивизион ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, многонационална механизирана бригада или многонационална бригада „Специални сили”, а България да стане домакин на сухопътни, военновъздушни и военноморски компоненти от изграждащото се Адаптирано предно присъствие на НАТО на Югоизток.

Това са част от исканията, които страната ни трябва да постави на следващото заседание на срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел, се посочва в позиция на Атлантическия съвет на България. 

От съвета предлагат също многонационална бойна ескадрила на ротационен да се включи в охраната на въздушното ни пространство. 

Предложението идва на фона на поредното забавяне на конкурса за купуване на нови бойни изтребители и опасността мисията по охрана на въздушното пространство Air Policing да не може да изпълнявана от родните Военновъздушни сили. 

Според Атлантическия съвет ескадрилата ще бъде разположена на българско летище до края на 2019 г., като охраната ще се осъществява под формата на съвместна съюзна операция.

Другите предложения са свързани с това страната ни да стане домакин на сухопътни, военновъздушни и военноморски компоненти от изграждащото се Адаптирано предно присъствие на НАТО на Югоизток. Също се предлага на срещата на върха на НАТО да бъде поискано повишаване на ротационното съюзно морско присъствие в Черно море и домакинстване във Варна на Координационен елемент на Морското командване, свързано и с елементите за интеграция на силите в София и Букурещ. 

Сред исканията са още:

Развръщане на ротационна основа от съюзниците в района на Бургас на дивизион ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ в срок до края на 2019 г.;

Развръщане у нас на многонационална механизирана бригада или многонационална бригада „Специални сили”, с рамкова нация България, в срок до края на 2020 г.;

България да участва в една от създадените четири многонационални бойни групи на НАТО в балтийските държави и Полша.

Атлантическият съвет предлага да бъде постигнато съгласие по краен срок за прекратяване на зависимостта на страните членки от Русия при поддръжката на основни оръжейни системи и оборудване, вкл. чрез засилено сътрудничество в рамките на НАТО и ЕС и използване на агенциите на НАТО и ЕС.

Във връзка с нарастващата уязвимост от хибридни заплахи България да предложи държавите от НАТО да се обединят около необходимостта от изработване и приемане на минимален праг за колективен отговор при хибридна атака срещу един от съюзниците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

4

sawall

19.06 2018 в 17:49

Искания искания, ама 2% за отбрана има ли?

15914

3

поп Дръвчо

19.06 2018 в 17:03

Край Сливен трябва. Бургаската Народна Република вече сме я загубили.

12335

2

ПешУ

19.06 2018 в 15:33

'Атлантическия съвет' да вземе да спре да дава тъпи идеи... Ама то като им знаем нивото на 'съветниците' - какви други съвети могат да дадат... Подлоги на американската военна промишленост.. А замислиха ли се, че това има два негативни ефекта за България (не за техния джоб разбира се) - създава 'цел' на територията на България... Да, не трудна за пробиване, ама цел. И показва неуважение към съседите... Все едно да надраскаш на стената на съседа с 'мръсотия' обиден надпис, като сам си с оцапан задник..