Аврамова: Софийски административен съд ще каже дали строежът на Златен век е законен

OFFNews 05 април 2019 в 11:26 1874 2

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова заяви, че очаква решението на Софийския административен съд дали сградата "Златен век" има валидно разрешение за строеж.

Тя съобщи, че дирекция Национален строителен контрол е констатирала редица нарушения, които дават всички основания строежът да бъде спрян. Нарушенията са в подземните етажи, относно неизпълнение на заложени в проекта действия, проблеми с подвижни платформи за автомобили, и относно съседен терен, в който се работи, въпреки че няма разрешение за строителни дейности там. 

Аврамова още посочи, че възложителите са информирани и имат 7-дневен срок, в който могат да възразят на решението за спиране на строеж преди той да бъде прекъснат. На въпрос защо строежът се спира чак сега, Аврамова съобщи, че досегашните проверки са извършвани само от регионалния отдел Строителен контрол.

"Това е първата проверка, която се прави от централната дирекция – лично арх. Нестеров е участвал при проверката както на място на строежа, така и при прегледа на всички строителни книжа", заяви тя, добавяйки, че не може да коментира дали някой си е затварял очите досега. 

"Сградата е законно построена, тя има законно издадени изпълнителни книжа и разрешение за строеж, което е влязло в сила. През годините е било удължавано и този спор, който в момента стои на дневен ред, има или няма валидно разрешение за строеж - аз очаквам от Софийски административен съд да се произнесе по този въпрос", заяви Аврамова.

"Към момента има проверка на Специализирана прокуратура, подадени са всички документи – ще бъдат прегледани от издаването на разрешението за строеж до сегашния момент на строителството. В същото време инициативният комитет е подал жалба в Софийския административен съд, така че и там предстои дело", каза още тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови