БАБХ: Ако производителят го е нарекъл майонеза, майонеза е

Александра Маркарян 14 юни 2016 в 10:25 12199 17

Ако производителят го е нарекъл майонеза, значи е майонеза. Достатъчно е да има растително масло (слънчогледово, рапично, царевично). Не е задължително да има яйца. Дори и да има 87% вода, пак може да се нарича майонеза. Това е напълно в реда на нещата, стига да го пише на етикета.

Горните твърдения бяха направени от д-р Камен Николов от дирекция "Контрол на храните" към Агенцията по храните. Тази сутрин той коментира пред Нова тв резултатите от тестовете, поръчани от "Активни потребители", за съдържанието на майонезите у нас. Те показаха, че 6 от 16 тествани продукта изобщо не съдържат яйца, че в някои майонези се влага нишесте, че водното съдържание в други е близо 80%.

Съществува БДС за майонеза от 1987 г. Той е действащ, но е доброволен. Всеки, който иска да го произвежда, трябва да го купи от Българския институт по стандартизация и да съобрази производството си с този стандарт, уточни експертът от БАБХ.

Според д-р Николов при положение, че няма запазена марка за този продукт, е достатъчно производителят да е спазил собствената си рецепта по технологична документация и ако в нея пише, че водното съдържание е например 87%, няма никакъв проблем "майонезата" да съдържа толкова вода - достатъчно е само да го пише на етикета.

"Разбира се, че може, защото ако вие сте спазили вашата технологична документация и в нея е заложено такова количество вода и вие сте го спазили и сте го обявили на етикета, спокойно може да го наречете майонеза", каза той.

След тази реплика водещият Виктор Николаев му показа лист хартия и попита това майонеза ли е. Отговорът, който получи от експерта, беше: "Ако производителят го е нарекъл майонеза, майонеза е". Последва нов въпрос: "Вие майонеза ли сте" и реакцията беше просто вдигане на рамене.

Експертът изрази и раздразнението си от изследването на "Активни потребители":

"Когато правим такива изследвания, трябва да се знае спрямо какво ги правим. Аз не мога да кажа, без да имам нищо против колегите от "Активни потребители", на базата на какво е направен този анализ, с какво е сравнено. За мен по-правилно щеше да бъде, ако те изнесат данни, че съобразно технологичната документация на тези фирми, съдържанието не съответства, но аз не чух такова нещо.

Пак ви казвам - не трябва задължително да има яйце, за да се казва майонеза, а тук от вчера говорим, че трябва да има яйца или яйчен прах".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

15

ОФчар

14.06 2016 в 13:05

Шимел, ти си умен, красив и добър... Аде бягай да си играеш с чурката!

12347

14

ЗахариЯт

14.06 2016 в 11:34

Е, чак пък черен! Поспри се малко, ще излезе, че троленето е най-добри платеното занимание в тая държава! :) Или викаш по-соца беше само черен? :) Смешник та дрънка.

77927

12

El Commandante

14.06 2016 в 11:29

Швейцарски часовници,руски часовници, черен хайвер......в тема за майонеза....как да не го обичаш ОФФа....

12584

11

сдг

14.06 2016 в 11:28

А кой е казал че трябва да има и олио?Може и само с вода и яйчен прах.ЛАПАЙ НАРОДЕ!

12347

8

ЗахариЯт

14.06 2016 в 11:16

Чудя се кой е по-нелеп - "експерта" на БАБХ или смешника-експерт по соц майонеза. Таман ме беше убедил, че дотам го е прокопсал, че маже филийките само с хайвер, а то...
Тц, тц, не бива така, смешник, постоянство е нужно - и във въображението, и в рецептите.