БАБХ потвърди 26 огнища на птичи грип в 5 административни области в страната

OFFNews 20 ноември 2018 в 13:29 2807 0

До средата на ноември са потвърдени 26 огнища на Високопатогенна инфлуенца по птиците в 5 административни области – Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Високопатогенната птича инфлуенца или т.нар."птичи грип", е силно контагиозна болест по животните. Тя е констатирана за пръв път в Италия през 1878 г. и е изключително контагиозна за птиците и водеща до смъртност приближаваща 100%.

Общият брой на птиците във всички засегнати птицевъдни стопанства е над 1 млн. 14 са огнищата в животновъдни обекти за отглеждане на патици мюлари, 6 при кокошеви, като едно е във ферма с бройлери, 5 в задни дворове, 1 в дивечовъдно стопанство.

БАБХ констатира, че циркулацията на вируса продължава да съществува в птицефермите. Основни причини за появата и разпостранението на болестта са пробиви в биосигуността на фермите, отглеждането на птици на открито и транспорта на животните.

Агенцията е предприела мерки за ранно откриване на инфектирани с вируса птици, предотвратяване разпространението на заболяването, както и за предпазване на птицевъдния сектор в останалата част от страната.

Движението на птици в и от предпазните и надзорни зони не се допуска освен при изключенията, разписани в законодателството. За превенция и контрол на заболяването се извършва строг надзор с клинични прегледи в птицевъдните обекти, намиращи се в създадените предпазни и наблюдателни зони около констатираните огнища. БАБХ също така настоява за самоконтрол и създаване на браншова организация.

Във връзка с усложнената епизоотичната ситуация с птичия грип, Европейската Комисия повдигна въпроса за разширяване на настоящите зони на ограничения и създаване на допълнителна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора.

Основанията на ЕК са свързани основно с увеличаването броя на огнищата от началото на октомври 2018 г., появата на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти, започващия високо рисков сезон на заболяването, както и с необходимостта за предоставяне на гаранции пред страни членки и трети държави за движението на живи домашни птици и яйца за люпене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !