БАБХ започва проверки в дворовете на хората в Пазарджишко за живи прасета

Хвърлени трупове край напоителен канал може да са замърсили водата

OFFNews 13 август 2019 в 07:52 2182 0

Започват проверки в дворовете на хората от Пазарджишко. Ветеринари от Агенцията по храните ще проверяват дали стопаните са убили домашните си прасета заради риска от чумата по свинете.

Несъгласни да убиват поминъка си хора продължават блокадата на пътя Сливен - Ямбол при село Крушаре.

Проблем вече има и с убитите, но незагробени животни в района на с. Гавраилово, в река Тунджа и напоителния канал край село Тополчене. Те бяха открити късно вчера. Кметът заяви пред "Хоризонт", че няма как да се установи кой ги е изхвърлил до напоителния канал на сливенското село.

Не е ясно дали водата е годна за поливане. Проби ще се вземат днес. Канала стопанисва "Напоителни системи", откъдето ще проверят качеството на водата. Ако има разлагане, водата най-вероятно няма да е годна за поливане, камо ли за пиене.

От Областната дирекция по безопасност на храните отказват да коментира ситуацията.

Чия е отговорността за загробването на труповете на убитите по нареждане на БАБХ животни? Тяхна или на кметовете, които нямат нито бюджет за това, нито подобен експерт. БАБХ твърди, че отговорността е на кметовете и се позовава на чл. 133, ал.2, т. 5 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Кметовете и кметските наместници следва да организират обезвреждането на странични животински продукти, пише в нейно съобщение, изпратено рано тази сутрин.

Предстои извадените животински отпадъци да бъдат загробени.

Здравните власти в Сърбия проверяват четири лични стопанства в страната за предполагаеми случаи на африканска чума по свинете.

Босна, Черна гора и Северна Македония забраниха вноса от Сърбия на прасета и свинско месо, за да не допуснат разпространение на заразата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови