БАН: Няма риск от радиоактивно облъчване заради пожарите до Чернобил

Георги А. Ангелов 21 април 2020 в 19:06 3416 1

Данните за София на Съвместния изследователски център (JRC) на Европейската комисия

Няма повишаване на радиоактивния фон в страната в последните седмици. Няма риск за населението на България и не се налага предприемането на радиационно-защитни мерки, съобщават от Българската академия на науките. Съобщението е по повод пожарите, които горят от 4 април 2020 г. в зоната с ограничен достъп около АЕЦ "Чернобил".

Данните на Групата за радиоактивен мониторинг на околната среда (REM) на Съвместния изследователски център (JRC) на Европейската комисия показват флуктуации на радиационния фон в България в рамките на нормата. Най-високи стойнoсти - 150 nSV/h за последния месец в София са отчетени в 21 часа на 20 април, показа справка на OFFNews. Друг такъв пик- 145 nSV/h са отчетени в 1 часа на 15 април. Още по-голяма стойност обаче е отчетена на 22 март -160 nSV/h, още преди пожарът в Чернoбил.

Естественият радиационен фон в България според бюлетина на Агенцията за ядрено регулиране е между 60 и 400 nSV/h (0,06-0,40 микросиверта).

Стойностите показвани от останалите датчици в страна са подобни. 

Пожарът е обхванал площ от над 100 хектара гори и тревисти местности в т.нар. Чернобилски радиационно-екологичен биосферен резерват, като за това е спомогнала климатичната обстановка - много суха и безснежна зима, и силни ветрове в началото на април. За разлика от предишните години сега пожарът е достигнал в непосредствена близост до площадката на АЕЦ "Чернобил" и намиращото се близо до нея хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци от ядрените съоръжения в Украйна. "Сам по себе си този факт също не бива да всява страх у хората, защото дори огънят да навлезе на самата площадка, трябва да се знае, че всички съоръжения на нейна територия, в които има радиоактивни вещества, са от негорими материали - метални и железобетонни структури. Въпросното хранилище е изградено в съответствие с всички съвременни правила за безопасност", заявяват от БАН.

От БАН уточняват, че в България се извършва непрекъснат мониторинг на гама-фона от пет ведомства. Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ поддържа Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона /BULRaMo система/. В Националния център по радиобиология и радиационна защита към МЗ се извършва измерване на гама-фон в една точка. Главната дирекция "Гражданска защита" към МВР получава данни от измерването на гама-фона от 335 поста, разположени в общински администрации и от 28 поста, разположени в областни администрации. АЕЦ "Козлодуй" измерва гама-фона чрез Автоматизираната информационна система за външен радиационен контрол, която е обединена с BULRaMo системата и чрез Автоматизираната информационна система за радиационен мониторинг "Катрин", информират от БАН. Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН извършва измервания на връх Мусала, в 7 точки на територията на института и в изследователския реактор ИРТ-2000 в Научния комплекс-2 в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

21.04 2020 в 19:54

То няма заразяване.. Щото то Чернобилската АЕЦ откога не работи.. Пък преди 10 дни облака от горящата гора достигна Киев.. И там нямаше радиация.. И медиите си казаваха.. Пък днес и ЕК каза - не плашете народите си..
Ама ний да си страхуваме маргиналите и матряла.. Щото нещо много взе да се размисля..