БАН: Oфициалният език в Македония е писмено-регионална норма на българския език

OFFNews 11 декември 2019 в 22:38 7321 0

Издание от 1991 г.

Oфициалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език. Това посочва ръководството на Българската академия на науките в позиция, провокирана от приетата от Македонската академия на науките и изкуствата „Харта за македонския език“.

В „Хартата за македонския език“ академиците в Скопие са изброили "исторически и езикови аргументи" в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като "отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия". Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата е приело документа на 3 декември.

Заради хартата ръководството на Българската академия на науките е поискало становища от три института - Института за български език, Кирило-методиевския научен център и Института за исторически изследвания.

"Континуитетът на т.нар. македонски език всъщност е континуитет на българския език, който и без наличието на политически рамки през епохата на Българското възраждане се развива и кодифицира на широка народна основа, запазвайки връзката с традицията. В обективната наука нашият целокупен език, независимо от това дали е на старо или на ново място, или съществува под различни форми (книжовни, писмено-регионални, диалектни и др.), вече столетия наред е известен с народностното си име единствено като български език" - пише в становището на Института за български език на БАН.

"Главното характерно качество на общия ни език е неговата аналитичност – сред всички останали славянски езици единствено българският е аналитичен. Като славянски език единствено българският, вкл. диалектите в Македония, притежава членна (задпоставна) форма, единствено той е загубил някога развитата си падежна система, единствено той образува сравнителна и превъзходна степен при прилагателните, някои съществителни и глаголи с частиците по- (+думата) и най- (+думата), единствено той има двойно лично местоимение" - посочват от Института за исторически изследвания.

На свое заседание днес Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН е определило хартата на Македонската академия на науките и изкуствата за  "невярна и неприемлива" позиция, "вредяща на отношенията между двете съседни страни."

БАН ще акцентира, че "официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език" с поредица от събития, "които да получат широка обществена и медийна разгласа не само у нас, но и в чужбина."

"Фактите изискват специално внимание, поради което за становището на БАН ще бъдат официално уведомени както Народното събрание на България, така и висшите държавни институции", пише още в днешното решение на ръководството на Българската академия на науките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови