БХК картографира убийствата на жени в България

OFFNews 04 февруари 2019 в 12:57 2806 1

Най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже са постановили Окръжните съдилища в България в периода 2012-2017 г.

В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% от тях – те са били в близки взаимоотношения – роднини, бивши или настоящи партньори – като в 44 на сто от прегледаните случаи извършителят е бивш или настоящ партньор на убитата жена. Очевидна е корелация между взаимоотношенията на убийците с техните жертви и извършените престъпления. На този фон, българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо вината обстоятелство”, което е недопустимо.

Прегледът на съдебната практика показва още, че всяка трета убита жена е била подложена на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията по повод насилие от страна на убиеца. 62% от жертвите са убити в дома си.

Българският хелзинкски комитет създаде платформата ubita.org в отговор на спешната нужда от системно събиране на данни за случаите на убийства на жени и по-специално – на случаите, които могат да бъдат определени като фемицид в България. Причината е неглижирането на проблема с насилието над жени, в това число – и смъртоносното насилие, от страна на властите и отговорните институции. Платформата е резултат от проект "Картографиране на убийствата на жени в България", който е продължение и надграждане на усилията на гражданското общество в България да допринесе за документирането и огласяването на тези случаи.

Ubita.org съдържа база данни със 141 осъдителни присъди по дела за умишлени убийства, опити за убийства и причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена телесна повреда. Пострадалите са жени на 14 или повече години, а извършителите са мъже. Присъдите са постановени в периода 2012-2017 г. от окръжните съдилища, които са разгледали делата като първа инстанция.

Официалната статистика в България не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики. Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване. БХК споделя разбирането, че е невъзможно да се борим срещу “невидими” проблеми. За да изкореним насилието, трябва първо да го направим видимо.

Базата данни, която създадохме, позволява филтриране на съдебната практика по един или няколко от следните критерии: съд, постановил присъдата; година на постановяване на присъдата; престъпление; връзка извършител-жертва; начин/средство за извършване на престъплението.

Резултатите от търсенето се представят в списък, съдържащ следната информация: съд, номер на делото, година на извършване на престъплението, престъпление, връзка извършител-жертва, възраст на жертвата, възраст на извършителя, начин/средство на извършване на престъплението, място на извършване на престъплението, линк към присъдата, публикувана в уеб базирания интерфейс за съдебни актове www.legalacts.justice.bg или сайта на съответния съд.

Интерактивната карта на сайта дава възможност за преглед на постановените от даден окръжен съд присъди за убийства на жени в периода 2012-2017 г.

Освен базата данни, ubita.org поддържа актуален списък на медийно оповестените случаи на убийства на жени от мъже и разказва някои от историите на жертвите на смъртоносно насилие, скрити зад статистиката. Проектът "Картографиране на убийствата на жени в България" е подкрепен от Международен женски клуб – София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

ежко

04.02 2019 в 14:38

Заглавия от пресата:
Майка на младеж родила тайно вкъщи бебе от неразрешена любов, после го увила в найлон, както е с пъпната връв, и повече не го погледнала.
Недооценена дъщеря, вече омъжена и със собствено семейство, тровила баща си дълги месеци наред с бавнодействащ химичен елемент, за да му отмъсти.
Обезумяла от ревност убила предполагаемата любовница на приятеля си, а после я разфасовала и пръснала частите на трупа.
Има и жени, които са убивали пред очите на собствените си рожби.
Майка нападала по домовете самотни старци, пребивала ги с чук, а две от непълнолетните си тогава деца превърнала в съучастници.
Пред Нова тв очевидци разказаха, че мъжът е намушкан от жена с дете.
Задържаха жена за жестокото убийство на детето в Момчилград
Тя е една от 25-те българки, осъдени за убийство.
Жена планирала убийство на шестима роднини, сред които и деца