БХК осъди нападението срещу Емил Джасим

OFFNews 24 март 2017 в 11:03 8178 2

Българският хелзинкски комитет (БХК) остро осъжда нападението над учителя по история и кандидат за депутат от "Движение Да, България" Емил Джасим, пишат в своя позиция от организацията. 

Нападението е стана вчера, 23 март, около 14.15 ч. на бул. "Христо Смирненски" в София, близо до Римската стена.

Според Джасим непознат за него мъж го е обиждал, след което му е нанесъл удари по тялото. Джасим обяви, че изпитва силни болки в крака и стомаха. Той е успял да заснеме видео, въпреки че нападателят му се е опитал да му вземе телефона. По случая е образувано досъдебно производство, а МВР обяви, че във връзка с инцидента е задържан мъж за 24 часа.

БХК призовава за бързото и цялостно разследване на инцидента, а резултатите от разследването да се обявят публично.

През последните години Емил Джасим е ставал обект на обиди и заплахи заради неговите опити да насърчава междуетнически диалог и застъпването му за правата на малцинствените групи в България. Като учител и активист Джасим се стреми да работи по решения на наболели проблеми, най-вече в сферата на образованието.

По-рано този месец Емил Джасим заведе четири дела за клевета срещу няколко медии. Исковите молби са заради разпространяване на неверни и оклеветяващи твърдения. В продължение на седмици медии публикуваха серия от материали, в които обвиняваха Емил Джасим в "антибългарска пропаганда", насаждайки по този начин негативно отношение към него и създавайки застрашителна среда.

Напомняме, че през октомври миналата година пред Парламента беше нападнат председателя на БХК Красимир Кънев. Разследването по случая остана без резултат. Без резултат останаха и разследванията и съдебните производства по много други случаи на заплахи и публични подстрекателства спрямо уязвими групи и лица в българското общество.

Призоваваме полицията и прокуратурата да заемат ясна позиция в борбата с проявите на расизъм и ксенофобия, като публичното подбуждане към насилие или омраза, посредством навременното, цялостно и ефективно разследване на престъпленията от омраза. Изказваме съчувствие към Емил Джасим и членовете на неговото семейство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови