БХК със сигнал до Инспектората на ВСС срещу Гешев

Прокуратурата цели да убеди обществото в нещо, което не е доказано, смятат от комитета

OFFNews 21 юли 2020 в 14:06 3071 0

Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде до Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) сигнал за разпространяването на добитите чрез специални разузнавателни средства записи от телефонни разговори на обвиняемия по досъдебно производство бизнесмен Васил Божков.

Основанието на организацията за сигнала е, че това съставлява порочно упражняване на властнически функции, което накърнява престижа на съдебната власт и така осъществява нарушение на Закона за съдебната власт.

В сигнала си организацията посочва, че прокуратурата употребява събраните данни с цел да повлияе на общественото мнение, а не за да разкрие обективната истина, както повелява законът. Тези действия идват в контекста на масови протести в страната, които искат и оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

Съгласно сигнала на БХК, действията на прокуратурата накърняват и презумпцията за невинност на обвиняемия, доколкото разкриват пред обществото само такива факти, които обслужват обвинителната теза и без по вината на обвиняемия да има произнасяне на съда.

Със сигнала се иска от инспектората да провери наблюдаващия прокурор, дал разрешение за огласяване на данните, както и главния прокурор Иван Гешев, тъй като той осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, и е пряко ангажиран със случая, защото материалите са разгласени от личната му говорителка.

БХК припомня, че прокуратурата е само една страна в наказателното производство, докато само съдът решава дали едно лице е действително виновно в престъплението, за което обвинено. Затова според организацията прокуратурата действа превратно в случая – тя цели да убеди обществото в нещо, което не е доказано в неговата цялост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews