БСП: Лъжа е, че в България не е внасян болничен отпадък

OFFNews 08 януари 2020 в 17:33 2795 1

Снимка Архив

Лъжа е, че в България не е внасян болничен отпадък - писмен отговор от финансовия министър Владислав Горанов потвърждава, че в страната са внесени 2,9 тона болнични отпадъци.

Това съобщиха от пресцентъра на БСП по повод твърденията на МОСВ, че България не е разрешавала внос на болнични отпадъци от трети страни и ЕС.

От БСП представят и копие на отговора на Горанов, в което се посочва, че през периода периода 2014-2019 г. у нас са внесени утайки от отпадъчни води, клинични отпадъци, отпадъци от химическата или свързани с нея промишлености, отпадъчни химически продукти и фармацевтични отпадъци. В отговора на финансовия министър са цитирани и конкретните кодове, с които са определени.

По-рано днес от Министерството на околната среда и водите излязоха с позиция, в която се твърди, че в страната не е бил осъществен такъв внос. Повод за реакцията им стана изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова от вчера, в което тя обяви, че министърът на околната среда и водите е предоставил с писмо информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 години, внесени от трети страни, включително болнични отпадъци, които най-вероятно ще бъдат изгорени.

В съобщението на МОСВ се посочва, че такива данни министър Димов не е давал. Информацията била предоставена от министъра на финансите в отговор на парламентарно питане за внос на редуцирано гориво, болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства.

В отговора било уточнено, че не съществува припокриване в обхвата на терминологията, използвана за целите на тарифното класиране на стоките в митническата дейност, и тази, използвана във връзка с управлението на отпадъците. Това означавало, че в предоставената информация за 734 хил. тона отпадъци за последните 5 години, внесени от трети страни, влизат и стоки, които не са отпадъци по смисъла на Закона за управление отпадъците (ЗУО).

В изискана от МОСВ справка от Агенция "Митници" било посочено, че няма данни за внос на болнични отпадъци и РДФ горива. Имало обаче стоки, които не са отпадъци по смисъла на ЗУО, като металите, които представлявали суровина за българските рециклиращи предприятия, металургичната, хартиено-целулозната и стъкларската промишлености и производството на батерии и акумулатори.

От МОСВ твърдят, че Нинова "въвежда в заблуждение българската общественост и провокира напрежение и всява страх относно вноса на отпадъци в момент, когато на европейско ниво се поощрява кръговата икономика, рециклирането и оползотворяването на отпадъци и стимулирането на пазара на вторични суровини".

В отговор на позицията на МОСВ от БСП изпратиха до медиите копие от писмения отговор от министър Владислав Горанов на питането от парламентарната трибуна.

От левицата допълват, че във въпросния отговор се казва, че за периода 2014-2019 г. от трети страни в България са внесени болнични отпадъци в размер на 2.9 тона.

В сряда вечерта и Агенция "Митници" излезе с позиция по казуса. В нея се посочва:

"По повод спекулативни изявления в публичното пространство относно „внос на болнични отпадъци от трети страни“, които се базират на писмен отговор на министър Владислав Горанов на въпрос на депутатите от ПГ „БСП за България“ Георги Стоилов и Иван Иванов, достъпен на сайта на Народното събрание, Агенция „Митници“ предоставя следната информация:

Изложената в отговора информация се отнася до вноса от трети страни (страни извън Европейския съюз) и е извлечена от масивите на Агенция „Митници“.

Цитираните в отговора 2,9 т. „болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства в т.ч. утайки и мицели“ попадат в код по КН 3825 69 00 – „Други отпадъчни продукти от химическата или свързани с нея промишлености, неупоменати нито включени другаде; битови отпадъци; утайки от отпадъчни води; други отпадъци…“.

Цитираното количество представлява една пратка с повърхностноактивно вещество (суровина за миещи препарати), която при инцидент по време на транзитен превоз е погинала. Стоката е превозвана на 16.09.2018 г. като част от групажен товар от Турция до Полша транзитно през България. По време на движение на пътя между Смядово и Шумен, поради техническа неизправност, в ремаркето на камиона възниква пожар и в резултат стоката е обгоряла. Погиването на стоката е установено от компетентните органи Митническо бюро Шумен, РС ПБЗН – Велики Преслав и РИОСВ-Шумен. Въз основа на митническото законодателство погинала транзитна стока следва да бъде оформена като внос, което е и направено в Митническо бюро Шумен. Тъй като след пожара стоката е неизползваема, тя представлява отпадък, класиран под код по КН 3825 69 00."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови