БСП-София поиска оставки в Столична община заради Бронзовата къща

OFFNews 15 юни 2018 в 14:46 2903 0

Съветниците от БСП в Столична община поискаха зам.-кметът Тодор Чобанов да подаде оставка, а шефът на комисията по култура в СОС Малина Едрева да се оттегли като неин председател. 

Поводът е скандала с Бронзовата къща, който трябваше да се появи на мястото на бившия мавзолей в София преди месеци. 

Кметът Йорданка Фандъкова трябва да каже кой е виновен за провала с инсталацията, заяви лидерът на Столичните социалисти Калоян Паргов. Социалистите дадоха импровизирана пресконференция пред оградата в Градската градина, зад която няколко работници и авторът на проекта Пламен Деянофф изграждат основата на Бронзовата къща. Съветниците закачиха шарж на Деянофф с Фандъкова, Едрева и Чобанов. 

Приключваме председателството и нямаме Бронзова къща, а уж това трябваше да бъде символа на приемствеността между двете председателства – българско и австрийско. Според него е притеснително, че авторът на Бронзовата къща твърди, че хора от общината са го подучвали как да избегне законови процедури, конкурси, за да може да се случи тази къща по-бързо. Паргов призова авторът да каже кои са тези общински служители, които са му давали такива съвети. Управляващите в СОС могат да поставят собствените си скулптори и да ги поставят на мястото на Бронзовата къща, за да може един паметник на глупостта да напомня на софиянци, че решенията, които взимат днешните управляващи ни струват скъпо, каза още Паргов.

Зам. - председателят на СОС от БСП Милка Христова подчерта, че все още няма информация как точно са похарчени гласуваните 95 000 лв. за бетонния постамент върху бившия мавзолей. 

Проектът на Пламен Деянофф получи подкрепа от акад. Светлин Русев, Чапа, Любен Генов - председател на СБХ и още ред представители на изобразителното изкуство, скулптурата и архитектурата. 

Като председател на комисията по култура веднага след постъпването на предложението съм направила всичко, което е необходимо, заяви за OFFNews Малина Едрева. Тя припомни, че бяха проведени 6 обсъждания - със студенти, граждани, експерти, а на заседанието на СОС изграждането на инсталацията бе прието без нито един глас против.

След забавянето на изграждането на инсталацията Едрева поиска график за изграждане на Бронзовата къща, който ако не бъде спазен, проектът ще бъде спрян.   

Съветниците от БСП гласуваха "въздържал се"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови