БВП на София ще се свие до 3%, 80 на сто ще са засегнати в туризма, културата и спорта

OFFNews 26 март 2020 в 10:02 1379 0

Снимка Архив

Брутният вътрешен продукт на София ще се свие с 1-3% за 2020 г.

Това са очакванията в доклад на Innovative Sofia и Sofia Investment Agency за оценка на ефекта на COVID-19 върху икономиката на столицата. Има и мнго по-катастрофични възможни развития, написа във фейсбук зам.-кметът Владимир Данаилов, зам.-кмет по дигитализация и инвестиции. 

Ефектът от евентуална икономическа рецесия ще е много по-близък до случващото се в Европа. Това важи с особена сила за София, чиято икономика е с много по-висока степен на обвързаност с тази на ЕС. Но в предишни случаи причинените от епидемии рецесии са последвани от бързо възстановяване в резултат от връщането към нормален икономически живот, пише Данаилов. 

София има най-добър пазар на труда в България с под 2% безработица и заетост от близо 80% от населението в активна възраст към края на 2019 г. Столицата има относително голяма възможност да поеме новосъздадената в рамките на кризата безработица. 

Най-засегнати ще са наетите в хотели и ресторанти, в които наетите са над 35 000. Култура и спорт – 10 000 наети. Средно засегнати ще са наетите в промишления сектор. 

Три са предвижданията в доклада - 80% удар върху хотели и ресторанти, култура и спорт; 20% удар върху търговия и транспорт (без БДЖ и пощите), и операции с недвижими имоти и 10% удар върху промишленост и строителство.

Слабо засегнатите ще са в електроенергия и води, отпадъци, ИКТ, професионалните дейности, където ударът е по-мек заради възможности за дистанционна работа, обяснява Владимир Данаилов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови