Българи срещу Барневерна в Норвегия: И османлиите така не са отнемали деца

Писмото е внесено до ръководителите на социалната служба в град Кристиансан

OFFNews 10 декември 2018 в 13:33 8912 0

Представители на българската общност в Норвегия са внесли протестна декларация в норвежките социални служби "Барневерн" срещу отнемането на деца и настаняването им в приемни семейства. За такива притеснителни случаи съобщиха български и чужди медии.

Писмото от 7 страници е внесено в бюрото на "Барневерн" в град Кристиансан, съобщават представители на българската общност в скандинавската държава.

Вносителите обясняват, че са информирали норвежките власти, че "българският народ е много чувствителен на тема грубото отнемане на деца от родителите и тяхното насилствено асимилиране. България е била 500 години под османско робство. Османците са отвличали български деца, за да ги направят еничари, но дори и тогава османците са били много по-човечни и милозливи от сегашните норвежки бюрократи - отнемали са само по едно дете на многодетно семейство."

На срещата в офиса на "Барневерн" представителите на българската общност са поискали да се договорят методи за съдействие от страна на България при случаи с наши деца в Норвегия.

По данни на българи, живеещи в Норвегия, около десет български семейства са с отнети от норвежката служба деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови