Българи в Брюксел също на протест с искане за оставките на кабинета и главния прокурор (видео)

OFFNews 16 юли 2020 в 11:19 4147 0

Снимка Калина Ангелова

Оставките на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев поискаха и българи в Брюксел на протест в сряда вечерта.

Това е първата от поредица инициативи, които се подготвят от българите в Белгия. Тя започна с настояване за върховенство на закона в България, скандирания Оставка! и Заедно срещу мафията!. Вееха се български знамена. Протестът завърши с изпълнение на националния химн, а организаторите му бяха категорични: зад мирната демонстрация не стои подкрепа за президента или определена партия.

Те са написали и писмо до министър-председателя и главния прокурор, което ще бъде изпратено до Министерския съвет.

В него заявяват:

"Обичам родината си и искам да живея в нея";

"Искам да не ме е срам от правителството ми";

"Искам върховенство на закона, правова държава и бъдеще за младите хора".  

Участници в протеста са изпратили и писма до Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП, и Ханс ван Бален, председател на АЛДЕ в Европейския парламент. Сънародниците ни очакват двамата лидери да мотивират публичната си подкрепа съответно за правителството на Бойко Борисов и за лидера на ДПС Ахмед Доган, изразена през последните дни.

"Двамата (Борисов и Доган) са едни от основните причини за недоволството на гражданите и многохилядните протести в България и чужбина срещу корупцията, мафиотизирането на страната, липсата на ефективна съдебна система, неспазването на закона" - посочват българите от Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!