Българи в чужбина искат закриване на ДАБЧ

OFFNews 07 ноември 2018 в 08:58 4436 0

Българи в чужбина искат закриване на ДАБЧ

Българи, живеещи зад граница, поискаха от премиера Бойко Борисов закриване на Държавната агенция за българите в чужбина. Основният и аргумент е, че агенцията няма никакво отношение към живеещите зад граница сънародници, като голяма част от услугите, които ползват от българите, се предоставят от Министерството на външните работи, Министерството на културата, Министерството на образованието и МВР.

Позицията е изразена от „Временните обществени съвети на българите в чужбина“, които представляват част от българите зад граница във Франция, Швейцария, Канада и Австралия. 

В отворено писмо от 06.11.2018 г. до министър-председателя те поставят искания за незабавно закриване на ДАБЧ, създаване на изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, както и на изборен Национален съвет на българите в чужбина, които да се избират от българските граждани, живеещи извън страната.

„Повече от 20 години българското общество съзнателно или не се заблуждава за ролята и функциите на тази агенция като институция, поддържаща връзките на българските граждани и общности в чужбина с националния живот. Фактите, които за съжаление не са широко известни на обществеността, са други.

ДАБЧ няма пряко отношение към над милион български граждани, живеещи извън страната!

Българските неделни училища по света се подкрепят от програма „Роден език и култура зад граница“ на Министерството на образованието и науката.

Консулските услуги в чужбина, провеждане на избори в чужбина са поверени на МВнР.

Културните връзки с нашите съграждани в чужбина се поддържат от Министерството на културата.

Накрая, възстановяването и получаването на българско гражданство се извършва от Дирекция “Българско гражданство” към Министерството на правосъдието", се посочва в писмото.

Временните обществени съвети на българите в чужбина заявяват, че ДАБЧ е ненужна институция, която излишно натоварва държавния бюджет. "Скандалните разкрития от последните седмици по издаването на удостоверения за български произход идват като пореден акт на дискредитиране на ДАБЧ, която още през 2013-2014 г. беше обект на разследване от страна на Върховната административна прокуратура. Днешният пореден скандал за пореден път хвърля светлина върху системния проблем, натрупван от години, на тази държавна структура", се посочва още в писмото до Борисов.

Основната функция на ДАБЧ, която мобилизира двадесетина държавни служителя, включително скъпо платени председател, зам.-председател, главен секретар, юрисконсулт, е да издава удостоверения за български произход.

От друга страна, припомнят от ВОС, справка на страницата на Комисията по досиетата показва, че значителен брой от ръководствата на агенцията през годините са бивши агенти на Държавна сигурност, за които “невъзвръщенската” реторика показва неразбирането на проблемите на българите в чужбина за тяхното приобщаване към националния живот.

"Към момента не съществува ефективна държавна политика към българите в чужбина! Една от основните причини за това е структурата, на която е поверена тази стратегическа задача - ДАБЧ".

На 23 юли 2014 г. МС на прие “Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света”. От ВОС питат: Държавната агенция за българите в чужбина зае ли се с нейното изпълнение? Те констатират, че нито ресорният вицепремиер г-н Валери Симеонов или други отговорни български институции са запознати със съществуването на тази Национална стратегия, още по-малко работят по изпълнението ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови