Българи във Великобритания: премиерът Борисов да не ни загърбва, искаме подкрепа

OFFNews 06 септември 2019 в 20:27 8158 3

Българи в Лондон

Снимка offnews.bg

Българският център за социална интеграция и култура, базиран в Лондон, алармира премиера Бойко Борисов за активностите, които трябва да предприеме на всяка цена в контекста на непредвидимостта на Брекзит.

Това съобщи за Offnews един от учредителите му Нишан Джингозян, който не скри притесненията си от факта, че твърде малко български граждани в Кралството са наясно какво е необходимо да направят. Центърът изпрати писмо до омбудсмана Мая Манолова с конкретни препоръки за институционални действия, които са в интерес на българите там. Но само ден по-късно Манолова вече подаде оставка от поста си и писмото е с неясна съдба, поне засега.

Исканията на британските българи трябваше да бъдат представени от омбудсмана пред премиера Борисов. Ето за какво настояват те:

Да бъде организирана информационна кампания от страна на българската държава към българите във Великобритания за новата ситуация и за възможността да бъдат защитени техните права при Брекзит без сделка.

Да бъде увеличен административният капацитет на българското посолство във Великобритания, включително и на всички български институции, които имат своите изнесени работни места или представители на място, както и да бъде създадена денонощна гореща телефонна линия. Да се извършват действия на място – посещения от страна на представителите на българската държава и на посолството в Лондон във всяка една точка, където има български общности, концентрирано представителство на български граждани.

Да се засили взаимодействието на всички отговорни институции в България, които отговарят за правата на нашите сънародници зад граница, включително създаването на група, чрез която да бъде осъществена реална връзка с българските общности във Великобритания и с техните организации. Да бъде създаден механизъм, с който представители на наши сънародници във Великобритания да се включат в работата на тези междуинституционални екипи, които реално да работят по проблемите на българите и да ангажират българската държава с подкрепа и подпомагане на нашите сънародници във Великобритания.

Активизиране на действията за постигане на двустранно споразумение между България и Великобритания, в което да се предостави на-висока защита на правата на българските граждани.

Предприемане на съответни действия от страна на българското правителство, включително и в двустранно споразумение, или според възможностите в защита на правата на българските студенти във Великобритания.

„Българите във Великобритания избраха институцията на омбудсмана като най-подходящ посредник в комуникацията с правителството и премиера в София, но ето как внезапно се промениха нещата. Хората са разтревожени от предстоящото излизане на Кралството от ЕС, особено ако това се случи без споразумение“, посочи Джингозян. Той отбеляза, че самият няма какво да губи, има си британското гражданство и правата, но някой трябва да се пребори за правата на многото българи в страната.

Според него тези хора основателно се опасяват, че няма да могат да упражняват правата, които гражданството на ЕС предоставя по реда, по който това се случва в момента. „Правата им ще бъдат поставени под въпрос, включително правото на пребиваване, на равно третиране, достъп до социални и здравни услуги, както и признаване на образованието и професионалната квалификация, придобити на територията на държавите-членки на ЕС, децата им няма да могат да ходят на училище. Все още никой не знае измеренията на хаоса, който ще ни застигне“, каза още Джингозян.

Той подчерта, че българите на територията на Великобритания са притеснени и за това, че все още не всички са придобили статут на уседналост. „Сред тях има много граждани от уязвими групи, които по обективни причини ще имат затруднения да се справят със съществуващата административна процедура, без съдействието от страна на българските власти. Очаква се след евентуален Брекзит - без споразумение, българите, които нямат статут на уседналост, да разполагат с период, в който да кандидатстват за нов имиграционен статут, като на този етап срокът за кандидатстване е определен до 31 декември 2020 година“, се посочва в писмото на центъра.

И още – че статутът на уседналост е от съществено значение, защото той предоставя конкретни права на българските граждани, свързани с достъп до работа, до социално осигурителната система, здравеопазване, пенсионни фондове и много други.

„Налице е административна процедура, която българите да следват, но тя е силно затруднена поради редица фактори, между които големият брой българи, които не са придобили статут, липсата на официална информация за техния брой, неграмотност и дефицит на езикови умения, липса на компютърна грамотност и не на последно място липса на информация. Това изисква от българските институции да бъдат изключително активни и да установят работещи механизми, чрез които да помогнат на българските граждани да получат и да поддържат статут на уседналост“, обясняват още от Българския център за социална интеграция и култура в Лондон.

Според активистите от организацията, липсата на споразумение с ЕС поставя всички в ситуация на несигурност, а е налице и реалната опасност при евентуални промени сънародниците ни да бъдат автоматично лишени от правата, с които разполагат в момента.

От центъра подчертават, че дори и при сегашния режим, за да получат статут на уседналост, немалка част български граждани, особено граждани от уязвими групи, се нуждаят от активна подкрепа от страна на българските институции, като МВнР и посолството ни във Великобритания. Защото ако те не успят да се справят с административната процедура и да получат статут на уседналост, ще бъдат принудително върнати в България. А това гарантира неимоверно натоварване на социалната система в България, уточнява Джингозян.

По данни от проучвания, направени тази година, българите във Великобритания са 280 000, като от тях само 45 000 са получили имиграционен статут.

Българският център за социална интеграция и култура, с финансовата подкрепа на кмета на Лондон, кметство Енфийлд и Citizens Advice Bureau, Enfield, организират информационни срещи в библиотеките в Енфийлд, по повод новия статут на уседналост, съобщи организацията във Фейсбук и публикува графика:

Библиотеката в Enfield Town - всяка сряда от 10ч. до 16ч.

Библиотеката в Palmers Green - всеки петък от 10ч. до 16ч.

Библиотеката в Edmonton - всеки вторник от 10чл до 16ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

06.09 2019 в 22:20

И как са го решили, въпросот?:)))

4534

2

Общинар

06.09 2019 в 21:43

Нареден мач! Сега банкянския международник ще оповести публично, я че звъннал на "приятеля Борис", я че е привикал джендър-посланичката и е решил въпроса между две игри белот.

23293

1

Стефан

06.09 2019 в 21:18

Не разбрах.
Някакви хора, които са зарязали собствената си страна на кучетата, собствената си земя на бурените, собствените си родителите на самотата, собствените си деца - на чуждите, искат нещо от зарязаните?
Нали там имате пари и "реализация"?
Ай усвет, гиди ...((((( Преди да съм зинал.
Авантаджии непрокопсали.