България чества 130 години от Съединението

OFFNews 06 септември 2015 в 07:25 7561 5

България чества 130 години от Съединението

Снимка БГНЕС, архив

130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия се отбелязват днес.

След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват.

По този повод в цялата страна са планирани различни събития. Днес някои от най-големите музеи в страната отварят безплатно врати. В Националния военноисторически музей за първи път, специално за празника, ще бъдат показани оригинални знамена на Съединението.

Кулминацията на честванията по традиция ще бъде в Пловдив.

Там празникът започва с тържествен молебен, отслужен от митрополит Николай в катедралния храм "Света Богородица". Президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверка на площад "Съединение", където ще произнесе слово. Преди това държавният глава ще разгледа националната изложба "Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции" в Регионалния исторически музей. Ще бъде представен проектът за 3D-визуализация на Музея на Съединението. 

Във Велико Търново ще почетат годишнината с военен ритуал за издигане на националното знаме, а веднага след това започва празничен благослов, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий. 

Във Варна тържествата започнаха от паметната плоча на княз Александър Батенберг на сградата на Държавния архив в морската столица, а в Шумен - с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови