България чества 180 години от рождението на Левски

OFFNews 18 юли 2017 в 06:30 4155 1

Снимка Георги Палейков / Булфото

Днес България чества 180 години от рождението на Васил Левски. Чествания ще има в цялата страна.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържествената програма от 21.00 ч. на пл. „Васил Левски“ в Карлово.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово. Румен Радев ще поднесе и венец пред паметника на Апостола на свободата.

В 18.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети с. Лесичово и ще участва в церемония по откриване на паметен знак на Васил Левски.

Празникът на Карлово и честването на 180 години от рождението на Васил Левски започват със света литургия в църквата "Свети Николай" в 9.00 часа. След това кметът и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Васил Левски Гина Кунчева. 

В Борисовата градина пред бюст-паметника на Апостола на свободата ще се проведе тържествено честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. В програмата, организирана от Столична община, ще участват актьорите Мариус Донкин и Красимира Кузманова, Теодосий Спасов, мъжки камерен хор „България” и Гвардейският представителен духов оркестър.

От 10.00 ч. на пл. „Константин Костенечки“ в село Костенец (Софийска област) ще бъде открита паметна плоча в чест на Васил Левски. Паметната плоча е изработена с подкрепата на ВМРО.

Събитието ще започне с водосвет, ще присъстват народни представители от парламентарната група на Обединени патриоти, членове и симпатизанти на ВМРО от региона.

От 10 ч. Благоевград ще отбележи 180 години от рождението на Васил Левски с тържествен ритуал за полагане на цветя пред бюст-паметника на Апостола на българската свобода в града.

Проявите в негова чест ще продължат с рецитал в Регионалната библиотека "Димитър Талев".

За поредна година паметта на Дякона ще бъде почетена в Благоевград и със състезание по дълъг скок под мотото "Достойни за името на Апостола". Организаторите на традиционната надпревара по лъвски скок, която ще се състои на пистата в спортния комплекс "Пирин", са община Благоевград и лекоатлетически клуб "Джордан". Тя ще започне в 10.00 часа, а възрастови за участниците няма.

Тържественото честване в Габрово ще бъде от 17.30 ч. пред Възпоменателната морена в градинката до Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”.

В честването ще вземат участие актьори от Драматичен театър „Рачо Стоянов“, оркестър „Габрово” и Регионален исторически музей – Габрово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

1

Red or Dead

18.07 2017 в 10:21

ПОКЛОН ДО ЗЕМИ...АПОСТОЛЕ!!!

С всяка изминала година, ТИ...АПОСТОЛЕ ставаш все ПО-ВЕЛИЧЕСТВЕН И НЕДОСЕГАЕМ.....
Генерал Радев всъщност е ЕДИНСТВЕНОТО изключение което НЯМА да оскверни ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА от доста години....