България дари защитни облекла, очила и шлемове на болниците в Сърбия

OFFNews
02 юни 2020 в 19:52 | 2000 |0

Дарение от 300 комплекта защитни облекла, очила и шлемове, които българското правителство изпраща, беше предадено днес на сръбски болници в помощ срещу разпространението на коронавируса.

Българското дарение е предоставено по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и се финансира по линия на българската официална помощ за развитие. То е част от подкрепата ни за 12 държави - от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, на обща стойност 636 150 лв. В нея са предвидени 4 150 комплекта защитно облекло и 5 336 продоволствени пакета.

Дарението беше предадено от българския посланик Радко Влайков на церемония в Клиничния център – Ниш, на която присъстваха държавният секретар на Министерството на външните работи на Сърбия Ивица Тончев, началникът на Нишавския окръг Драгана Сотировски, кметът на Ниш Дарко Булатович и директорите на болниците в Ниш, Враня, Сурдулица, Пирот, Панчево, Лесковац, Цариброд, Босилеград и Бабушница.

"В духа на отличните отношения между двете държави България предоставя помощта, която е израз на европейската солидарност в борбата с COVID-19", заяви посланик Влайков.

Сръбските представители благодариха на българското правителство за подкрепата в борбата с коронавируса.

Това е второто подобно българско дарение в Сърбия, след като на 4 май в Цариброд бяха връчени 132 комплекта медицински защитни облекла за многократно ползване за районите, в които живее преобладаващата част от българското национално малцинство.

Предоставените днес защитни комплекти са произведени от български фирми според най-високите стандарти – костюмите са за многократна употреба, от специална лека и дишаща материя, осигуряваща максимална защита за медицинския персонал.

Подобни комплекти, помощ от България, вече бяха предадени чрез посолствата ни на Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Украйна.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !