България е на 3 място по потенциал за приключенски туризъм (видео)

ОFFNews 09 април 2015 в 20:38 6226 1

Приключенският туризъм е една от най-големите възможности за устойчиво и отговорно развитие на туристическия отрасъл в България, стана ясно международната конференция "Форум Планини" 2015.

"Страната ни е на трето място по потенциал в глобалната приключенска туристическа индустрия при развиващите се държави след Чехия и Словакия", обяви Гергана Николова от Adventure Travel and Trade Association (ATTA).

По данни на ATTA през 2013 г. приключенският туризъм е генерирал над 265 млрд. долара приходи в световен мащаб, а 65,6 % от похарченото от туристите остава в посетената дестинация, докато при масовия туризъм – едва между 5 и 17 на сто. По дефиниция това е туризъм, който се стреми да има щадящо отношение към природата; включва поне два от три ключови елемента: физическа активност сред природата, изживяване, културно наследство и пълноценно изживяване и досег до живота на местните хора.

Предизвикателствата и възможностите пред туризма в планините и защитените територии на България бе централна тема на ежегодната международна конференция, с която стартираха събитията от програмата на 6-тия фестивал „Зелени дни“.

Тазгодишният „Форум Планини“ се проведе във Френския културен институт при отворени врати с участието на над 100 души, представители на държавни институции, НПО, ВУЗ-ове, туроператори и медии.

Васил Тодев от сдружение „Байкария“ и Любомир Попйорданов от Одисея-Ин споделиха допълнителни идеи за щадящи природата прогресивни практики в защитените територии и нови възможни туристически продукти и услуги, за които има търсене в световен мащаб, като фамилни пътувания с магарета (а защо не и преходи с камили из Източни Родопи), комбинации от приключенски активности, вино, йога, приключенски паркове в защитените местности и т.н.

Акцентът остана върху необходимостта да се постигне съгласие по регионалната идентичност на дестинациите, тя да се разбере и развива, и да стане основа за едно устойчиво развитие в полза на местните общности, както и да се развие капацитета на тези общности и да се подпомогне израстването на място на лидери, които да бъдат мотора на тяхното развитие.

Фестивалът „Зелени дни“ ще се проведе на Паметника на Съветската армия между 21 и 24 май и за шести път ще събере туристически сдружения, производители на биопродукция и граждански инициативи, представящи възможности за здравословен и природосъобразен начин на живот.

Част от „Зелени дни“ е и състезанието по планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън“, което ще се състои на 25 април край Драгоман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови