България изтегля контингента си от Афганистан

OFFNews 15 април 2021 в 07:42 3010 0

Снимка https://www.pan.bg/

България ще изтегли контингента си от Афганистан. Това обяви снощи премиерът Бойко Борисов, след като съюзниците от НАТО взеха решение за постепенно изтегляне на контингентите в мисията "Решителна подкрепа“, цитиран от bTV.

Очаква се днес или в следващите дни да има извънредно заседание на правителството, за да бъде обсъдено решението.

В момента в Афганистан е 42-рата мисия на български военнослужещи, които в продължение на 6 месеца охраняват 3 военни летища.

Днес Министерството на отбраната разпространи прессъобщение по повод мисията, в което се казва:

"Министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО проведоха извънредна видеоконферентна среща на 14 април 2021 г. Форумът бе посветен на перспективите пред присъствието на НАТО в Афганистан и обстановката в и около Украйна. В срещата участваха намиращите се в Брюксел държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретар по отбрана Лойд Остин.

Министрите взеха решение за започване на постепенно и контролирано изтегляне на мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ от 1 май 2021 г. Процесът ще е планиран и координиран и ще приключи в рамките на няколко месеца. Независимо от предстоящото прекратяване на мисията, министрите препотвърдиха ангажимента си към дългосрочната сигурност в Афганистан, мирния процес и стабилността в страната.

От страна на България беше изразена подкрепа за координираното и постепенно изтегляне на „Решителна подкрепа“. Подчертахме необходимостта от внимателно планиране на процеса и единен подход в консултациите и дейностите на съюзниците, с цел гарантиране на максимална сигурност на силите. Изтъкнат бе трайният ни ангажимент към общите усилия за постигане на дългосрочен мир в Афганистан.

Към момента Въоръжените сили на Република България участват в мисия „Решителна подкрепа“ с контингент с общ състав до 120 военнослужещи, разположени в база „Летище Баграм“ и в щаба на мисията в Кабул. Българските военнослужещи изпълняват задачи по охрана на базите за разполагане и по подпомагане работата на щаба в областите специални операции, личен състав и логистика".

На срещата е била обсъдена и "продължаващата ескалация на напрежението в и около Украйна, вследствие на продължаващото струпване на руски войски и въоръжение в близост до границите на страната", информира министерството. "Съюзниците единодушно осъдиха руските действия и потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници", допълват оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови