България обединява Наука+Изкуство+Технология с триалози в първия по рода си форум в Европа

RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019 ще задава нови въпроси, за да намери нови отговори

OFFNews 25 септември 2019 в 11:20 2791 0

Можете ли да нарисувате щастието? Да пресметнете еуфорията? Да сглобите вдъхновението? Най-вълшебните аспекти на живота не са едномерни. Те са част от RELOGIA.

RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019 - първото по рода си събитие за България и Европа, обединяващо Наука+Изкуство+Технология, ще се състои в София от 19 до 24 ноември 2019 г. в Националния дворец на културата. 

Форумът, който ще постави началото на поредица събития в сферата на STEАM в България, ще се проведе под почетното председателство на Министерство на образованието и науката и е организирано от Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството „Re:“ и Национална художествена академия. RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019 e ежегодно крос-дисциплинарно международно събитие от ново поколение, представящо иновациите, интегриращи Наука+Изкуство+Технология, с фокус образование, изследвания, бизнес, общество и култура в контекста на световните STE(A)M тенденции.

В днешния комплексен свят на дигитални реалности и иновации е все по-важно и основополагащо да има трансформация в образованието с учебни планове, които са интердисциплинарни и интернационални, за да могат да подготвят младите хора за професиите на бъдещето. STEAM е този нов съвременен подход в образованието, който промотира не само теоретичните знания, а това младите хора да умеят да ги прилагат успешно на практика в различните сфери на знанието – науката, изкуството, технологиите, инженерството и математиката.

„Синергията между наука, изкуство и технологии, интегрирани в системата на образованието и възприети от всички нас като неразделна част от процеса на адаптивно учене през целия живот, ще изгради необходимите знания и готовност за постигане на промяна и ще създаде капацитет за справяне с предизвикателствата на бъдещето. Във века на експоненциално развитие на науката, изкуството и технологиите, нашия век, е отговорност и задължение на институциите, бизнеса и гражданското общество да подходим по нов начин за създаването на нов интегриран продукт на човешкото творчество”, каза Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.

„Голямата промяна в бъдеще ще бъде, че да учиш, ще е едно от основните осъзнати занимания на човека – но не с цел иновации, а с цел сътворчество, обединяващо диаметрално противоположни дисциплини. Това ще се случи чрез възпитаването на ренесансови модели на мислене, които са все по-търсени. Ще можеш да мислиш в няколко дисциплини едновременно и това ще може да се тренира; ще можеш да учиш музикална хармония, докато в същото време се занимаваш с биология, химия, неврология и психология“, смята д-р Цветана Иванова, основател и главен изпълнителен директор на фондация „Re:“ и основен организатор на RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019.

По време на форума в София световни и европейски STEAM изследователи, академици, политици и предприемачи ще споделят полезни модели и успешни практики в иновативното обучение чрез STEAM методи.

RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019 ще бъде терен за среща на съвременните умове, практици и бизнеси с опит в интегрирането на STEAM в образованието и бизнеса. В рамките на шест дни над 35 значими лектори от повече от 15 страни в света ще дискутират и демонстрират работещи проекти за кръстосана интеграция между Наука+Изкуство+Технология и приложението им от гледна точка на образованието, предприемачеството и подготовка за професиите на бъдещето.

В София ще бъдат световни имена като Nokia Bell Labs със Sonic Empathy project и тяхната интерактивна инсталация, която ще позволи на публиката да създава музика с технология за видео анализ; Galerija12+, разработваща Музея на бъдещето във Дубай, Microsoft Hacks – със STEAM образователни методи и инструменти, разработени от Масачузетския технологичен институт, EU STEM Coalition – с техния стартиращ проект за Европейската STEAM платформа, ARIGAMI (Великобритания), номинирани за най-добро стартиращо предприятие за 2019.

Публиката на RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019 ще може да съпреживее за първи път в България изпълнението на Геннадий Ткаченко-Папиж „Гласът на планетата Земя”, което „ще ви отведе в друг свят”, според New York Times; Brain-DJ с изпълнение, при което на живо ще видим как с ума си човек контролира звука и образите в невъзможно интерактивно визуално произведение; ще изживеем музиката на хормона на любовта окситоцин в изпълнение на един от най-известните джазмени на България Михаил Йосифов.

Първото издание на ексклузивното годишно международно събитие ще се състои в три модула – конференция и работилници (21-22 ноември) и изложба (19-24 ноември), на които ще се представят и коментират съществуващите синергии между Наука+Изкуство+Технология, с примери на приложенията им в изследванията, образованието и културата. Формата за това тройно взаимодействие е триалози между Наука+Изкуство+Технология.

Пълната програма на RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019 можете да откриете на www.relogia.net.

Входът за RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019 е свободен, като се изисква само регистрация за всички участници тук. Регистрацията ще бъде отворена до 15 ноември 2019 г. или до запълване на местата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови