България отпуска 180 000 лева за паметника-костница 'Нешков връх' край Цариброд

OFFNews 09 май 2019 в 10:28 2373 0

Снимка Уикипедия

Българското външно министерство ще отпусне 180 000 лева за изграждане на електрифицирана инфраструктура на паметника-костница „Нешков връх" в Цариброд, Сърбия. Така ще се подобри инфраструктурата на историческата местност, достъпът до нея и до манастирския комплекс "Света Троица".

Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Правителството на Република България и Община Цариброд ще бъде подписано днес от извънредния и пълномощен посланик на България в Сърбия Радко Влайков и кмета на град Цариброд Владица Димитров. Церемонията ще се състои от 11 часа в Цариброд, съобщи МВнР.

Паметникът-костница „Нешков връх" е сред най-значимите културно-исторически паметници в историята на България и Сърбия. В него почиват костите на загиналите българи и сръбски войни в братоубийствената война от 1885 г.

Тази година по линия на българската политика за сътрудничество за развитие ще бъдат подпомогнати проекти в 9 държави от Западните Балкани и Източното партньорство, включително и в Сърбия. Общата стойност е близо 3,5 млн. лева. В Сърбия ще бъдат финансирани още проекти в Босилеград, програми за сближаване на сръбското и европейското образование и други. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови