България прибра с полет от Индия 39 нашенци, 9 румънци и 2-ма унгарци

OFFNews 27 март 2020 в 17:07 3363 1

Екатерина Захариева

България организира полет за извозване на европейски граждани от Индия, който беше включен и в общоевропейската система за евакуация. Полетът се осъществява със съдействието на авиокомпания Би Ейч Ер, съобщи МВнР.

С полета са репатрирани 39 българи, 9 румънци и двама унгарски граждани.

„Призивът ми е - сега повече от всякога се нуждаем от по-добра координация, повече солидарност, повече общи послания, че ще се справим заедно с кризата“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. В телефонен разговор със своя индийски колега д-р Субрахманям Джайшанкар тя благодари на индийското правителство за съдействието, допълват МВнР.

Захариева поиска и да бъде осигурено разрешение за излитане на още един самолет на Би Ейч Ер от Делхи, с който в Европа би трябвало да се приберат граждани на България, Белгия, Испания, Финландия, Хърватия, Словения, Португалия, Гърция, Полша, Република Северна Македония и Черна гора.

Координацията на полетите се извършва от българския посланик в Делхи Елеонора Димитрова.

Индийският премиер Нарендра Моди въведе национална карантина на 24 март. Въведена е пълна забрана за излизане от домовете. В страната са прекратени всички вътрешни полети. Има забрана за движение на всички вътрешни превози, транспортиращи пътници, включително автобуси, влакове и метро до 31 март. Продължава движението на транспортните средства, които пренасят стоки.

Актуална информация за обявените полети за репатриране на граждани, организирани от държави от ЕС, от които могат да се възползват и други европейски граждани, се публикува на сайта на МВнР, в секция „Коронавирусът – какво да правим“ – https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

28.03 2020 в 06:16

Маце, можеш ли да обадиш какво именно са правили тия хора там? И защо аз трябва да го плащам?
Понеже те са били туристи, да? С особени виждания?

Захариева, не се прави на разсеяна!