България ще гони руски дипломати заради Скрипал, твърди Гардиън

OFFNews 24 март 2018 в 15:17 7070 8

Бойко Борисов и Еманюел Макрон

10 държави ще подкрепят санкциите срещу Русия заради случая "Скрипал" във Великобритания и ще гонят руски дипломати - сред тях е и България. Това твърди британското издание "Гардиън", като според медията се очаква в близките дни и други европейски държави да влязат в списъка.

Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия и Дания са държавите, които ще гонят руски дипломати.

"Това, което се случи във Великобритания, е невиждано", каза френският президент Еманюел Макрон за Скрипал след срещата на лидерите в ЕС, проведена тази седмица.

На нея присъства и Бойко Борисов, който от своя страна поиска повече доказателства за твърденията на Великобритания, че Москва стои зад отравянето на шпионина Скрипал.

„Времето, в което масово се отзовават дипломати, надали ли ще доведе до повече мир, до повече спокойствие и разбирателство", посочи още министър-председателят.

„Гардиън“ цитира британския премиер Тереза Мей, която преди да си тръгне от Брюксел е заявила, че новите доказателства, предоставени на 27-те европейски лидери са ги убедили в британския анализ на инцидента в Солсбъри.

Председателят на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов добави, че на този етап България няма да се присъедини към другите членки на ЕС, които ще гонят руски дипломати. Той поясни, че когато има нарушаване на националната сигурност се предприемат подобни действия.

"Към настоящия момент нямаме такива данни, за да пристъпим към такива действия", каза Цветанов.

България не е вземала решение за експулсиране на руски дипломати заради случая „Скрипал“, заявиха от Министерството на външните работи за БТА, опровергавайки твърдения в британски медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8957

4

sinia sova

24.03 2018 в 18:12

Тиквоний западнобалкански е троянският кон на путин в ЕС още от самото му издигане от генералите от ДС в политиката. Няма да изгони никого!Отравянето на бившите разузнавачи на КГБ/ФСБ е специалитет на Русия/КГБ от край време.И сега постигнаха своето, руснаците избраха новият ,стар президент сповишена избирателна активност.

29217

1

Лопе де Вега

24.03 2018 в 16:04

Няма да гоним дипломати - само шпиони! И понеже руснаците немат шпиони, а само разузнавачи - нема да гоним никого!

Поздрав!