Българите даряват. Но как?

Стефан Христов 05 февруари 2019 в 15:15 14259 0

Даренията стават все по-популярен и ефективен начин за събиране на средства за лечение на болни. Особено на деца. И това е напълно нормално, защото държавата така и не успява да осигури адекватни грижи и финансиране за тях. Скандалите около “Фонда за лечение на деца в чужбина” е само един от многото недобри примери. И съвсем логично хората започнаха да търсят алтернативи, за да спасят живота на близките си.

С екипа на ръководената от мен Фондация “Граждани срещу бюрокрацията” решихме да проведем задълбочено проучване за това, как се събират дарения в подкрепа на различни каузи за лечение. Установихме, че дарителството се основава на две важни условия. Първо, трябва да съществува ДОВЕРИЕ, че дарените средства ще бъдат използвани по предназначение. Второ, трябва да има пълна ПРОЗРАЧНОСТ за това, какви средства са събрани и как се изразходват.

Липсата на прозрачност хвърля сянка върху целия сектор. Помним Красимир Горсов, който проигра в казино парите, които бяха събрани за лечението на дъщеря му Мануела, за което беше осъден. Тежък случай, след който много дарители се отдръпнаха и престанаха да помагат. Ето защо, считам наш дълг да запознаем хората с добрите практики (да, има ги!), но и да обърнем внимание върху съществуващите проблеми и рискове.

Два са най-популярните методи за дарение: чрез превод към банкова сметка на болните и чрез дарение в интернет платформи за набиране на средства. Досегашните ни проучвания показаха следните особености на всеки от тях.

Хората събират средства в лични сметки или в дарителски. Практиката показва, че личните сметки не са за препоръчване при дарения. В тях даренията постъпват и се използват без всякакъв контрол. Лична е била и сметката на Красимир Горсов, бащата на Мануела. Дарителите могат само да се надяват, че лицето, което контролира сметката, ще бъде добросъвестно и няма да злоупотреби с парите. Но, както се вижда от посочения по-горе пример, няма гаранция за това.

В сравнение с личните сметки дарителските са за предпочитане. Те се откриват при специални условия: предоставят се медицински документи, а сметката се открива на името на болния. Независимо че банките подхождат към дарителските сметки с грижа и специално внимание, те крият и неудобства. Често се изисква документ от компетентен съд, за да се ползват парите от сметката. Също така банките задължават болния да присъства физически в банковия клон, за да оперира с дарителската сметка. Това води до редица затруднения, понякога и животозастрашаващи.

Ако например болният е на легло или в чужбина, оперирането с набраните средства става невъзможно. Поради тази причина много хора предпочитат да събират дарения в лични сметки, а не в дарителски. За съжаление, съобразно действащата нормативна уредба дарителската сметка не е обособена като отделен вид банкова сметка. И няма стандартен и общоприет механизъм за разпознаването на такъв вид сметка. С други думи - вие няма как да знаете дали дарявате в лична или в дарителска сметка. И няма как да го проверите. Това създава възможности за злоупотреби.


Даренията чрез специализирани интернет платформи е другият начин за набиране на средства за каузи за лечение, който напоследък набира популярност. Най-известни в България са платформите: HelpKarma (проект на Хелп Карма Фондация) и DMS (проект на Български дарителски форум и Фондация BCause). Плюсове и на двете платформи са, че те проверяват и одобряват всяка една своя кампания. Изискват се медицински документи и се удостоверява лицето, което стои зад каузата. И двете организации гарантират отчетност и прозрачност при изплащането на средствата. Проверяват се документи, фактури, а HelpKarma изплаща дарените средства и директно към лечебните заведения.

Такъв е например случаят с едно младо момче, Владислав Кипров, който наскоро успя да събере над 60 хил. евро чрез HelpKarma за животоспасяваща операция, а парите бяха преведени директно към болницата в Хановер, Германия. Специализирани организации като HelpKarma и DMS гарантират пред дарителите, че техните пари се изразходват прозрачно. Това е техният модел.

Не е без значение, че се създава възможност дареният да изкаже лична благодарност на дарителя и да сподели резултата от лечението – това е голямо удовлетворение за един дарител. Друга положителна възможност в платформите е, че в тях хората споделят своя опит, обменят информация за възможни пътища за лечение и резултати. Така се печели ценно време за ориентация в една непозната област.

Повече от всичко дарителството има нужда от ДОВЕРИЕ и ПРОЗРАЧНОСТ. Болните имат нужда от Вашата подкрепа повече от всякога, но дарявайте разумно. Фондация “Граждани срещу бюрокрацията” ще продължи да работи за хората и да обръща внимание на добрите и лошите практики в нашето общество.

Стефан Христов е председател на фондация "Граждани срещу бюрокрацията", която чрез основния си проект - Pisar.bg е помогнала на над 1 000 000 потребители да ползват безплатни услуги, както и на над 5000 души да стартират бизнес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови