Българите купуват все повече продукти с палмово масло

OFFNews 13 август 2018 в 17:57 2712 0

Снимка StockArch

През последните години българите купуват все повече продукти с палмово масло, твърди Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите пред БТА.

В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, от които 30-40 фирми използват растителни мазнини. За 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина, заяви Грънчаров.

"В България имаме възможност да ядем качествени продукти, но болшинството от хората не го правят. Оправданието е липсата на финансови средства. Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки на ден", каза още експертът.

Иван Грънчаров припомни, че е влязла в сила наредба, която забранява производството на имитиращи продукти и влагането на палмово масло в млечните продукти в мандрите:

"Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини".

По думите на Грънчаров проблемът с растителните мазнини е, че се наслагват в човешкото тяло и трудно се преработват от организма.

Експертът посочи, че обикновеният потребител трудно дали един продукт е истински или имитиращ само по външния му вид, затова определящ фактор за качество е цената. Според него ако хората искат да ядат истинско качествено сирене, то те трябва да платят поне 9 лв за килограм. 

Грънчаров отбеляза още, че цените на млечните продукти зависят от млякото, а то зависи от цената на млякото в Европа.

"В България има качествени продукти от качествено мляко. Млякото през последните 5-6 години се различава от това преди десетилетия. Фермерите са на ниво. Ако има желание, българинът яде качествени продукти", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови