Българите в Сърбия: Браво за Македония, сега е ред на нашите проблеми

OFFNews 05 август 2017 в 14:43 7593 1

Демократичният съюз на българите приветства подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р България и Р Македония. Това се казва в декларация на Демократичният съюз на българите /ДСБ/ в Западните покрайнини изпратена до Агенция БГНЕС.

Документът на Главния съвет на ДСБ е подписан от лидера на формацията Драголюб Иванчов.

"Без да изпадаме в излишен триумфализъм и отчитайки всички опасности за неговата реализация, ние смятаме, че подписването на този договор е тържество на историческата истина и справедливост, след многото погрешни решения в миналото, които доведоха до тежки лични и колективни страдания и целенасочена пропагандна война за отродяване и насаждане на национална омраза в съзнанието на македонския народ. Договорът и нормализирането на отношенията между България и Македония е логична и неизбежна проява на историческите процеси в новите геополитически реалности след срива на тоталитарната комунистическа идеология, разпадането на Югославия, европейските интеграции, реализацията на големите инфраструктурни проекти в Европа и на Балканите, демократизацията, телекомуникациите и свободният достъп до историческите извори. Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р България и Р Македония е отправна точка и за решаването на проблема със Западните покрайнини като неделима част от процеса на стабилизацията и трайното омиротворяване на Западните Балкани, изграждането на стабилни добросъседски отношения между българският и сръбският народ и оцеляването и прогреса на българското малцинство", се казва в декларацията.

От Демократичният съюз на българите посочват, че с тревога следят процесите, които застрашават националната идентичност, икономиката, демокрацията и демографските процеси, които застрашават българите в Западните покрайнини.

"Обезпокоени сме и от дългогодишното бездействие както от българска, така и от сръбска страна да се предприемат конкретни стъпки, които да гарантират правата и интересите и да се създадат по-нормални условия за живот на населението в българските общини. Антибългарските действия в определени политически и научни среди, в Сръбската православна църква, в общинските органи на властта, правосъдието и полицията още повече задълбочават проблемите и не предразполагат към диалог, демокрация и цивилизовани междунационални обноски и отношения", подчертават от ДСБ.

От организацията посочват, че антибългарските послания, които бяха отправени по повод отбелязването на 100-годишнината от Топлишкото въстание, опитите да се осуети отбелязването на 100 годишнината от Босилеградския погром, компрометирането на идеята за национално помирение между българи и сърби, преиначаването на историческото минало, „канонизирането“ на т.нар. „Сурдулишки мъченици“ от страна на СПЦ, общото обедняване на населението, безработицата и засилените миграционни процеси, за пореден път разобличават същността на сръбската политика, която не отговаря на становищата и обещанията, които години наред се повтарят на българо-сръбските срещи на най-високо ниво.

"Имайки предвид, че антибългарската пропаганда в Р Македония и антибългарската политика в Западните покрайнини десетилетия наред се ръководят и направляват от един и същ център, ние очакваме, че след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р България и Р Македония и отчитайки новите геополитически реалности в Европа и на Балканите, ще бъдат предприети нови дипломатически усилия за решаване на проблемите на българите в Западните покрайнини, като част от общият стремеж за нормализиране на ситуацията на Балканите", заявяват от организацията на българското малцинство в Сърбия.

От ДСБ призовават лидерите на българските политически партии и организации, както и интелектуалците на българското малцинство в Р Сърбия, да останат на висотата на историческия момент, да преодолеят политическите си пристрастия и различия и да обединят усилията си за трайно и справедливо решаване на проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини съгласно принципите на международното право.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови