Българите във Великобритания масово не са подготвени за Брекзит

OFFNews 29 август 2019 в 15:39 2066 0

Да се създаде Център за българите в Лондон, който да съдейства на сънародниците ни в столицата на Великобритания, това предложи представителят на диаспората ни на Албиона Нишан Джингозян на среща по проблемите, свързани с Брекзит при омбудсмана Мая Манолова.

Според него нашенците в Обединеното кралство масово не са наясно за различните варианти при излизане от ЕС със сделка и без сделка. 

"Посолството ни прави всичко по силите си, но в момента то изобщо няма капацитет и няма как двама служители да обслужват ефективно 300 000 наши сънародници. Не знам защо нямаме консулства в Шотландия, Уелс и Ирландия", каза Джингозян.

Според него е необходима информационна кампания за различните хипотези при Брекзит, която да се провежда през българските медии, тъй като нашенците във Великобритания следели основно нашите телевизии. Освен това било крайно необходимо да се увеличават на служителите в мисията ни в Лондон и да се открие гореща телефонна линия за въпроси.

До момента едва 54 000 българи са поискали статут на уседналост във Великобритания. Това са не повече от една пета от българите на Албиона.

Джингозян е категоричен, че голяма част от българите нямат достатъчна информация за процедурата за кандидатстване. Те срещали затруднения със съберането на необходимите документи, а за мнозина сериозен проблем била липсата на необходимите познания по английски език и липсата на елементарни компютърни умения, например нямали имейли.

Омбудсманът Мая Манолова пък се ангажира да препоръча на премиера Бойко Борисов да бъде разработено двустранно споразумение между България и Великобритания, което да защити правата на диаспората ни при Брекзит без сделка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови